داور به عنوان قاضی بی طرف بازی از مهمترین و تاثیر گذارترین افراد در رقابت فوتبال است. اما اینکه چه مقدار بر بازی اقتدار دارند و چه وظایفی بر دوش آن هاست را فیفا تعیین میکند. در این مقاله از میدان به وظایف داورهای فوتبال می پردازیم.
داور کیست؟
وظیفه برقراری عدالت در زمین فوتبال، برعهده داور می باشد. داور باید قوانین لازم در بازی را اجرا کند و تمام تلاش خود را انجام دهد تا این قوانین را به نحوه احسن پیدا کند. داور با توجه به رنگ پیراهنش در زمین به خوبی مشخص است تا اینکه بازیکنان او را با یار خودی اشتباه نگیرند.
کار داور بسیار سخت و مشکل است. یک داور ابتدا باید یک روانشناس خوب باشد تا بتواند بازی را در طول 90 دقیقه متعادل نگه داشته و اداره کند. معمولا بیشتر داوران حرفه ای سعی می کنند در نیمه اول کارتی نشان ندهند و آنها را برای نیمه دوم می گذارند.
به گفته برخی داورها، داور باید صبور، فداکار، هوشیار، فعال و با اراده باشد.
داوران مشهور ایران
داوری فوتبال در ایران قدمتی چندین ساله دارد. از جمله داوران فوتبال ایران میتوان مسعود مرادی داور بازنشسته کرجی را نام برد که از داوران بینالمللی ایران به شمار میرفت و قضاوتهای بسیاری را در سطح بینالمللی فوتبال انجام داده بود.
علیرضا فغانی مشهور ترین داور ایران است. او فینال المپیک و رده بندی جام جهانی و… را سوت زده است. از دیگر افتخارات فغانی کسب بالاترین امتیاز در میان تمام داوران جام جهانی 2018 است.
از داوران زن ایرانی نیز می توان مهناز ذکایی را نام برد که برای قضاوت در تورنمنت بینالمللی دیسکاور 2019 که با حضور هشت تیم ملی فوتبال بانوان در دو گروه از 28 جولای تا 5 آگوست 2019 (۶ لغایت ۱۴ مرداد ماه 98) در شهر برلین برگزار میشود دعوت شد.
کمک داور
علاوه بر داور وسط، دو کمک داور نیز او را در این راه یاری میکنند. البته در جام جهانی 2 داور پشت دروازه هم همراه تیم داوری هستند.
وسایل کمک داور
مهمترین وسیلهی کمکداور پرچم است. که معمولاً به رنگ زرد، قرمز یا مخلوطی از آنهاست. از دیگر وسیلههایی که به تازگی در بین داوران رواج پیدا کردهاست سیستم مخابراتی است که داوران با استفاده از این دستگاه میتوانند بهتر و سریعتر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
وظایف یک کمک داور
- مهمترین وظیفه کمک داوران اعلام آفساید است که بالا بردن پرچم خود اعلام می کنند.
- اعلام گل توسط کمک داور انجام می شود.
- اعلام خارج شدن توپ از زمین یا اوت شدن هم از وظایف کمک داوران است.
کمک داوران ایرانی
محمد فنایی کمک داور ایرانی در فینال جام جهانی سال 1994 آمریکا کمک داور این دیدار بود. از دیگر کمک داوران ایرانی می توان به:
- رضا سخندان
- حسن کامرانی فر
- محمدرضا ابوالفضلی
- علیرضا کهوری
- داوود رفعتی
- سعید علینژادیان
- محمدرضا منصوری
- رسول فروغی
- بابک داوری
- آقای حیدر شکور که از جمله کمک داوران مشهور ایرانی هستند اشاره کرد.
وظایف داور چهارم
- قبل، در طی و بعد مسابقه هر نوع کمک و حمایت قابل امکانی را انجام دهد با داور ارتباط چشمی برقرار کند.
- قبل از شروع مسابقه مختصرا و بطور واضح داور بازی را از هر مسئله مشکوکی آگاه نماید.
- به همراه داشتن همه تجهیزاتی که ممکن است موردنیاز داور باشد مانند: سوت اضافه، دفترچه، کارت های زرد و قرمز، سکه، سوزن و…
- فراهم کردن و بازرسی توپ های ذخیره: وقتی که لازم باشد با اجاره داور توپ بازی با توپ دیگری در هنگام مسابقه عوض شود داور چهارم سعی کند که مدت تاخیر در استفاده از توپ جدید به حداقل ممکن برسد.
- وقايع بازي (گل ها، تعويض ها، اخطارها و اخراج ها) را یادداشت کند.
- همیشه به وظایف داور و کمک داوران آگاهی داشته باشد تا در صورت آسیب دیدگی احتمالی یکی از آنان سریعا بتواند جایگزین شخص صدمه دیده شود.
- برای انجام تعویض در هر زمانی از بازی باید آماده باشد.
- در صورت وجود تابلوی تعویض، شماره بازیکن تعویض شده و بازیکن جانشین را نمایش دهد.
- هنگام نزدیک شدن به پایان نیمه اول یا پایان بازی با علامت واضح انگشتان دست رو به پایین و به سمت زمین و 5 دقیقه مانده به انتهای وقت به داور علامت دهد.
- همراه کمک داور گزارش مسابقه را تکمیل کند.
وظایف داورهای فوتبال
فوتبال ورزشی جهانی است و قوانین آن باید در هر کجا که بازی انجام شود، با قوام مطلق تفسیر و اعمال شود. بنابراین فیفا یک سیاست آموزش مداوم برای داوران خود دارد تا اطمینان حاصل کند که همچنان استانداردهای داوری بهبود می یابد و قوانین بازی به طور یکسان در همه جا اعمال می شوند.
داور بر پایه قوانین برای جریمه خطای یک بازیکن فوتبال: یا یک ضربه خطا به سود حریف میدهد یا یک کارت زرد به بازیکن خاطی میدهد و یا یک کارت قرمز که در این صورت بازیکن خاطی باید زمین مسابقه را ترک کند. اگر کسی دو کارت زرد بگیرد داور به او کارت قرمز خواهد داد.
هر مسابقه به وسیله یک داور اداره میشود. او برای اجراء قوانین، نسبت به مسابقهای که تعیین شده، اقتدار کامل دارد.
در این قسمت از مقاله به وظایف داور می پردازیم:
- اجرا قوانین بازی
- کنترل بازی با همکاری کمک داوران و همچنین در مواردی که با داور چهارم قابل اجرا باشد.
- از شرایط قانونی بودن توپ مطمئن باشد.
- از وسایل بازیکنان که باید با قانون وسایل بازیکنان در فیفا تعیین شده منطبق باشد، اطمینان یابد.
- عملکردن بهعنوان وقت نگهدار و یادداشتکردن نتیجه بازی (در صورت نبودن داور چهارم)
- داور با صلاحدید خود میتواند، برای هرگونه نقض قانون، مسابقه را متوقف و به حالت تعلیق یا ختم در آورد.
- توقف، تعلیق یا ختم بازی به دلیل هر نوع اشکالی که در خارج از زمین بازی اتفاق میافتد.
- اگر بازیکنی به شدت آسیب ببیند بازی را متوقف کرده و از خارج شدن او از زمین بازی اطمینان حاصل کند.
- اگر به عقیده داور، آسیبدیدگی بازیکن جزئی باشد، بازی را باید ادامه داده تا توپ از بازی خارج شود.
- از خروج بازیکنی که از زخمش خون جاری است مطمئن شود و بازیکن تنها موقعی میتواند با علامت داور به بازی برگردد که خونریزی او بند آمده باشد.
- هنگامی که تیمی که بر روی آن خطائی صورت گرفته، از فرصت موجود سود برد، اجازه دهد که بازی ادامه پیدا کند و چنانچه فرصت مورد انتظار در آن لحظه رخ ندهد و آوانتاژ داده شده در همان وقت فایدهای نبخشد، داور باید خطای اصلی را جریمه کند.
- اگر بازیکن در یک لحظه بیشتر از یک خطا انجام داد، داور باید او را برای خطای شدیدتر تنبیه کند.
- تنبیه انضباطی علیه بازیکنانی که برای خطای قابل اخطار یا اخراج مقصر هستند.
- هیچ لزومی ندارد که داور فوراً به این عمل اقدام کند، او میتواند وقتی که توپ از بازی خارج شد به اینکار مبادرت ورزد.
- داور میتواند مسئولین رسمی تیم را که رفتار غیر مسئولانهای دارند با تشخیص و صلاحدید خود از زمین بازی و اطراف آن به خارج هدایت نماید.
- عمل کردن به نظر کمک داوران روی حوادثی که خود آنها را ندیده است.
- مطمئن شود که شخصی بدون اجازه وارد زمین بازی نشود. (در صورت داور چهارم)
- آغاز مجدد بازی بعد از هر توقف.
- تهیه گزارش مقتضی و دادن اطلاعات لازم از موارد انضباطی بازیکنانی یا مسئولان تیم و حوادث دیگر که قبل، در جریان و بعد از مسابقه اتفاق میافتد.
تعویض بازیکن
داور هر زمانی که تشخیص بدهد بازیکنی به سختی صدمه دیده می تواند بازی را قطع نماید و اگر بازیکن مصدوم نتواند به بازی ادامه دهد، داور اجازه تعویض او را با یک بازیکن تازه نفس خواهد داد.
از جام جهانی سال 1970 نحوه تعویض به این صورت تصویب شد که هر تیم فقط می تواند سه بازیکن را تعویض نماید. بازیکن تعویضی باید حتما قبل از ورود به زمین داور را در جریان قرار دهد. اگر بازیکنی مصدوم شود و از طرفی تیم دو سه تعویض خود را انجام داده باشد به ناچار تیم باید با 10 بازیکن به بازی ادامه دهد.
دراپ بال
در مواقع زیر دراپ بال می دهند:
- زمانی که معلوم نیست توپ به وسیله کدام تیم به خارج (اوت) رفته است.
- هنگامی که بازیکنی صدمه دیده و از زمین خارج شده است.
یک بازیکن از هر تیم در نقطه ای که داور تعیین می کند قرار می گیرند و سایر بازیکنان حداقل به شعاع 15/9 متر از دو بازیکن فاصله بگیرند. سپس داور توپ را روی زمین می اندازد که لحظه برخورد توپ به زمین مساوی با شروع مجدد بازی است.
در آخر
امیدوارم در این مقاله به تمام سوال های شما در مورد وظایف داورهای فوتبال پاسخ داده باشیم. اگر مسئولیتها و وظایف دیگری از داورها می دانید خوشحال می شوم اگر در قسمت دیدگاه ها با ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
اگر این مطلب برای شما مفید بود لطفا آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه