در بیشتر كشورهای دنیا، فوتبال را ورزشی می دانند كه بین دو تیم ۱۱ نفره و با یك توپ انجام می شود و هر تیم باید بتواند بدون استفاده از دست، توپ را پیش براند و آن را به دروازه برساند. اما تنوع بازی فوتبال بسیار زیاد است و امروز در میدان بلاگ به انواع بازی فوتبال اشاره خواهیم کرد:
انواع بازی فوتبال
1. فوتبال راگبی:
در فرهنگ لغت انگلیسی کلمه Rugby به اکثر ورزش هایی که با توپ در زمین چمن یا فضای باز بازی می شود گفته می شود. ولی امروزه راگبی فقط به راگبی 15 نفره، راگبی 13 نفره و راگبی 7 نفره گفته می شود. راگبی برای اولین بار در مدرسه راگبی انگلیس توسط ویلیام وب الیس (William Webb Ellis) که در یک مسابقه فوتبال، توپ را با دست برداشته و شروع به دویدن با آن می کند در سال 1823 بوجود آمده است. پس از آن با تغییر قوانین فوتبال ورزش جدیدی ایجاد شد.
البته یکی دیگر از ورزشهایی که در پیدایش راگبی تأثیر داشته، ورزش هارلینگ است که در ولز و کورن وال (ناحیهای در جنوب اسکاتلند) بازی میشد. در این مسابقه بازیکنان برای رساندن یک توپ به دروازه حریف تلاش میکردند. دروازهها معمولاً چندین کیلومتر از هم فاصله داشتند و به این ترتیب فرصتی برای مسابقات بزرگ و پرهیجان بین روستاهای همجوار فراهم میشد. این ورزش ولز کاناپان یا کاریاپان نامیده میشد.
2. فوتبال آمریکایی:
سازنده فوتبال آمریکایی والتر کمپ در آمریکا میباشد. فوتبال آمریکایی یکی از ورزش های پرطرفدار در سطح جهان و به خصوص در ایالات متحده هست که توی کشور ما به شدت ناشناخته است. بطوریکه حتی قوانین فارسی این بازی برای افراد علاقمند خیلی کم هست.
مهمترین مسابقه این ورزش واقعه سوپربول متعلق به لیگ NFL است. اما کشورهای کانادا، آلمان، ایتالیا، سوئیس، فنلاند، سوئد، ژاپن، مکزیک، اسرائیل، اسپانیا، و اتریش نیز لیگهای ملی فوتبال آمریکایی دارند.
فوتبال آمریکایی شمالی و فوتبال کانادایی که رشتهای مشابه و هم ریشه با فوتبال آمریکایی است دو شکل اصلی گریدیرون فوتبال محسوب میشوند که در آمریکای شمالی از ورزشهای انگلیسی فوتبال و راگبی فوتبال تکامل یافتهاند. این دو رشته در آمریکا و کانادا با نام «فوتبال» شناخته میشوند و بازی مرسوم فوتبال راساکر (soccer) نامیده اند.
تفاوت اصلی گریدیرون فوتبال با فوتبال در این است که بازیکنان اجازه حمل و پرتاب توپ با دست را دارند و تفاوت اصلی آن با راگبی نیز در این است که توپ به طور نوبتی در کنترل یکی از دو تیم قرار دارد.
فوتبال آمریکایی با راگبی فرق دارد.
3. فوتبال استرالیایی:
فوتبال استرالیایی یکی از انواع بازی فوتبال است که از مهمترین ورزش های کشور استرالیا است. این رشته در استرالیا معمولاً فوتبال یا فوتی نامیده میشود.
این بازی فوتبال از فوتبالی که در مدرسه راگبی انگلستان بازی میشد، ریشه گرفته و قدمت آن به میانههای سدهٔ ۱۹ میرسد.
4. فوتبال گیلیک:
فوتبال گیلیک یک بازی فوتبال سنتی در ایرلند است. این بازی و بازی هورلینگ یکی از پربیننده ترین ورزش های این کشور هستند. فوتبال گیلیک از نوعی بازی بسیار قدیمی ایرلندی به نام کاید نشأت گرفتهاست و شباهتهای زیادی به راگبی فوتبال و به ویژه فوتبال استرالیایی دارد. مجموعه قوانین فوتبال گیلیک اولین بار در سال ۱۸۸۶ میلادی به چاپ رسید.
5. فوتبال کاندایی:
فوتبال کانادایی یک ورزش گروهی از خانواده فوتبال است که در کانادا بازی میشود. فوتبال کانادایی و فوتبال آمریکایی ریشه مشترکی داشته و شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند و به گریدیرون فوتبال معروف هستند. با وجود این شباهتهای فوتبال کانادایی رشته ورزشی مجزایی از همتای آمریکایی خود است و بسیاری از قوانین آن متفاوت است که وجود ۱۲ بازیکن به جای ۱۱ بازیکن از جمله آنهاست.
فوتبال کانادایی با ۱۲ بازیکن و در زمینی با ۱۰۱ متر طول و ۵۹ متر عرض بازی میشود. پیدایش ورزش فوتبال کانادایی به طور تدریجی پس از ورود راگبی فوتبال در دهه ۱۸۶۰ به این سرزمین انجام گرفت. این رشته از ورزشهای محبوب کاناداست، هرچند که هیچگاه نتوانسته به جایگاه هاکی روی یخ در این کشور نزدیک شود.
تفاوت اصلی فوتبال کانادایی با فوتبال در این است که بازیکنان اجازه حمل و پرتاب توپ با دست را دارند و تفاوت اصلی آن با راگبی نیز در این است که توپ به طور نوبتی در کنترل یکی از دو تیم قرار دارد.
6. فوتبال پارالمپیک:
به فوتبال طراحی شده برای افراد دارای ناتوانی های جسمی، فوتبال پارالمپیک گفته می شود. قوانین این بازی را فیفا مشخص می کند. این بازی نسبت فوتبال تفاوت هایی مانند در زمین بازی، تعداد بازیکنان و دیگر قوانین که انجام آن را برای افراد معلول امکانپذیر ساخته است.
دو نوع اصلی فوتبال معلولین فوتبال پنج نفره برای کم بینایان و نابینایان و فوتبال هفت نفره برای افراد فلج مغزی میباشد که مسابقات آن در بازیهای پارالمپیک نیز برگزار میشود. البته فوتبال با ویلچر برقی و فوتبال معلولین قطع عضو نیز برای افراد معلول وجود دارد که مسابقات آنها در بازیهای پارالمپیک نیست.
7. فوتبال قطع عضو:
فوتبال قطع عضو گونهای از ورزش فوتبال است که برای معلولان قطع عضو طراحی شده است. در این ورزش که به دو صورت ۷نفره و ۴نفره برگزار میشود دروازهبان دارای ضایعهای در یکی از دستان خود و بازیکنان نیز دارای ضایعهای در یکی از پاهای خود هستند و به وسیله عصا حرکت میکنند.
بازیکنان تنها میتوانند از پای سالم خود جهت ضربه زدن به توپ استفاده نمایند و استفاده از عضو قطع شده یا عصا خطا محسوب میشود. قوانین کلی این بازی شبیه فوتبال معمولی میباشد و کلیه قوانین یکی است و تنها تفاوت در ابعاد زمین بازی است، زمین فوتبال قطع عضو معمولاً ۶۰*۳۵ است.
8. فوتبال ساحلی:
فوتبال ساحلی یکی از انواع بازی فوتبال است که در ساحل یا بر زمینی پوشیده از ماسه برگزار میشود. با اینکه انجام بازی فوتبال ساحلی سابقه طولانی دارد، اما برگزاری مسابقات رسمی و تدوین قوانین آن در سال 1992 با نام فوتبال ساحلی جهانی انجام شد.
نخستین مسابقات آزمایشی با مقررات فوتبال ساحلی جهانی در میامی، فلوریدا، آمریکا برگزار شد و اولین رقابتهای حرفهای فوتبال ساحلی نیز در سال ۱۹۹۳ با حضور تیمهایی از ایالات متحده آمریکا، برزیل، آرژانتین و ایتالیا در لس آنجلس برگزار شد.
9. فوتبال تنیس:
فوتبال تنیس ورزشی محبوب در اروپا است که منشأ آن به دههٔ ۱۹۲۰، برمی گردد. این ورزش اولین بار در مرکز اروپا برگزار می شد و در کشورهای مجارستان، جمهوری چک و اسلواکی بسیار رایج است.
زمین بازی این ورزش توسط یک تور به دو قسمت مساوی تقسیم میشود که در هر طرف زمین یک تیم قرار میگیرد. در واقع این ورزش اکثراً به صورت نفر به نفر انجام میشود اما هر تیم حداکثر میتواند سه عضو داشته باشد. در این بازی هدف این است که توپ را با بدن (بدون استفاده از دست) کنترل کنند و آن را به طرف مقابل خود رد کنند.
10. فوتسال:
فوتسال به بازی فوتبال درون سالن، گفته میشود. زمین این بازی به ابعاد زمین بسکتبال است. فوتسال واژه برگرفته از لغت های اسپانیایی Futbol به معنای فوتبال و Sala به معنی درونی گرفته شده است. فوتسال نام بین المللی برای این رشته ورزشی است. این بازی را می توان در محل های سرپوشیده، در محل باز و بدون دیوار و حصار انجام داد.
11. فوتوالی:
فوتوالی یا والی پا ورزشی بینالمللی است که قوانین آن مشابه والیبال بوده اما همانند فوتبال با پا بازی میشود. زمانی امتیاز بدست میآید که توپ در زمین حریف به زمین اصابت کند یا حریف مرتکب خطا شود یا نتواند توپ فوتوالی را برگشت دهد.
12. فوتبال خیابانی:
فوتبال خیابانی، یکی از انواع بازی فوتبال است. این بازی غیررسمی است و لزومی به برقراری برخی از قوانین فوتبال مانند بزرگی زمین فوتبال، نشانهگذاری، پرچم نقطهٔ ضربه کرنر، وجود یازدهنفر و حداقل هفتنفر در زمین و داور و کمکداورها ندارد. فقط وقتی حریف اوت رو به عقب می اندازد اگر شما بگیرید خطا حساب می شود.
مسابقات فوتبال خیابانی هر ساله در نقاط مختلف جهان برگزار می شود اما در لندن این مسابقه هدفی فراتر از ورزش دارد. در مسابقات لندن فوتبالیست های خیابانی را از مناطق و فرهنگ های مختلف دور هم جمع کرده و با استفاده از روح فوتبال, امید به زندگی را در دل آن ها روشن نگه می دارند.
گلکوچک (در گفتار عامیانه: گلکوچیک) نوعی فوتبال خیابانی است که در ایران رایج است.
13. فوتبال آزاد:
فوتبال آزاد که به فریستایل فوتبال، یا فوتبال نمایشی معروف است، به انجام حرکات نمایشی با توپ میگویند. فری استایل فوتبال ترکیبی زیبا از چند ورزش است که به خوبی در کنار هم قرار گرفته اند و می توان در فری استایل فوتبال حرکات فوتبال، بسکتبال، ژیمیناستیک، رقص، پارکور و… را دید.
فریستایل فوتبال فقط یک ورزش محسوب نمیشود بلکه به عنوان یک هنر نیز شناخته شده است. فریستایل فوتبال مانند تمام رشتههای ورزشی دیگر فدراسیون جهانی دارد. هر سال مسابقات رسمی از سوی فدراسیون جهانی برگزار میشود که دارای رنکینگ جهانی میباشد.
خیلی از افراد این رشته ورزشی را با روپایی زدن ساده یا حتی در غالب رکورد گیریها اشتباه میگیرند. این ورزش، یک ورزش رقابتی تن به تن است. مسابقات آن بدین شکل است که ۳ تایم ۳۰ ثانیه برای هر بازیکن داده میشود که با توپ هنر خود را به نمایش بگذارد. در نهایت داوران که اغلب تعداد آنها ۳ نفر است نظر خود را اعلام میکنند. اولین مسابقات فریستایل فوتبال در ایران که در فدراسیون جهانی این رشته ثبت گردید و دارای رنکینگ جهانی نیز بود در سال ۲۰۱۵ توسط پرشین بال و آرت فوتبال برگزار شد.
14. فوتبال حیوانات:
شاید باور کردنی نباشد ولی حیواناتی وجود دارند که بازی فوتبال را دوست دارند. برای مثال می توان خوک ها، فیل ها، پنگوئن ها و میمون ها را نام برد. همچنین جانورانی مانند گربه، کرکس، هشتپا، موش و سگ در حال فوتبال بازیکردن دیده شدهاند.
شیوهٔ فوتبال بازیکردن حیوانات متفاوت است. پنگوئنها توپ را میان دو پای خود قرار میدهند و مثل مرغابی حرکت میکنند. کانگوروها توپ را میان دو پای خود قرار میدهند و میپرند. شیرهای دریایی توپ را به هوا پرتاب میکنند و تلاش میکنند که آن را با سر خود نگه دارند. خرچنگها بر روی زمین نشسته و دست و پا میزنند و توپ را با استفاده از پاهای خود کمکم جلو میبرند. لاک پشت ها نیز با پاهای کوتاه خود توپ را کمکم با خود می کشند.
مسابقهٔ فوتبال فیلها سالانه تماشاگران بسیاری را در نپال جمع میکند. مربی ها بر فیلها سوار می شوند و با راهنمایی آنها، فیلها توپ را با خرطوم و پاهای خود کمکم حرکت می دهند و گل می زنند. تماشاگران زیادی از سراسر جهان برای دیدن فوتبال فیلها به نپال می روند، بهطوریکه در سال ۲۰۱۰، حدود ۶۰۰٬۰۰۰ تماشاگر به تماشای فوتبال فیلها رفته بودند.
در آخر
در این مقاله سعی کردم تمام انواع بازی فوتبال را نام ببرم تا با همه ی آن ها آشنا شوید. در مقاله های بعدی در مورد قوانین و روش های بازی آن ها صحبت خواهیم کرد. شما کدام انواع بازی فوتبال را که نام بردیم می شناختید؟ اگر بازی های فوتبال دیگری را می دانید با ما به اشتراک بگذارید تا مقاله را کامل تر کنیم.
منتظر نظرها و پیشنهادهای شما هستیم.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه