فوتبال بانوان یکی از برجسته ترین ورزش های تیمی بانوان است. چندین لیگ حرفه ای نیز برای بانوان وجود دارد. در این مقاله از میدان بلاگ با اطلاعات کامل در مورد فوتبال بانوان همراه شما خواهیم بود.
تاریخچه جهانی فوتبال بانوان
در سال 1894 اولین باشگاه فوتبال زنان با نام British Ladies Football Club در انگلستان تاسیس شد. یک سال بعد چند تیم دیگر در این کشور فعال شدند که در حضور هزاران تماشاگر مسابقه برگزار میکردند. حتی در زمان جنگ جهانی اول نیز بازیهای متعددی میان تیمهای مختلف زنان برگزار شده و درآمد آن صرف امور خیریه میشد. فدراسیون بینالمللی فوتبال (فیفا) در سال 1991 اولین دوره جام جهانی فوتبال زنان به میزبانی کشور چین را برگزار کرد.
تیم ملی فوتبال زنان ایالات متحده آمریکا، موفق ترین تیم ملی فوتبال زنان در جهان است. در آخرین جام جهانی که در فرانسه (2019) برگزار شد، تیم ایالات متحده آمریکا برای چهارمین بار به قهرمانی رسید.
اطلاعات کامل در مورد فوتبال بانوان در ایران
تاریخچه فوتبال بانوان در ایران
فوتبال بانوان در ایران که به فوتبال زنان یا فوتبال دخترها هم معروف است، از دهه 1350 آغاز شد؛ در حالی که تاریخچه فوتبال در ایران به سالهای آغازین سده 14 خورشیدی (سده کنونی) بازمیگردد. تیم فوتبال زنان ایران در رتبه بندی سال 1389 در جهان جایگاه ۵۵ را به دست آورد که این جایگاه بالاتر از جایگاه فوتبال مردان ایران در آن زمان بوده است.
باشگاه تاج (استقلال تهران) اولین باشگاهی بود که تیم فوتبال دخترانش را تشکیل داد و چندی بعد تیمهای پرسپولیس، دیهیم و عقاب نیز این رویه را ادامه دادند. تیم تاج در سال 1350 در اولین بازی که از فوتبال باشگاههای تهران، مقابل دیهیم ۶ گل وارد دروازه تیم حریف کردند.
تشکیل اولین تیم ملی زنان ایران
با بالا رفتن تعداد تیمها و استقبال دختران از این رشته ورزشی، فدراسیون فوتبال ایران نیز تشکیل اولین تیم ملی زنان ایران را در دستور کارش قرار داد و چند نفر از زنان مستعد را برای آموزش در زمینه مربیگری به کلاسهای آموزشی فیفا فرستاد.
در طول این کلاسها مربیان ایرانی توانستند مسابقات فوتبال زنان سنگاپور، هندوستان و کره جنوبی که در محل برگزاری کلاسهای فیفا برگزار شده بود را از نزدیک ببینند.
بر اساس اسناد کنفدراسیون فوتبال آسیا، در تاریخ جام ملتهای زنان آسیا و اقیانوسیه که اولین دورهاش در سال 1975 برگزار شده، ایران حضور نداشته است. در دو دوره نخست این رقابتها که قبل از انقلاب برگزار شد، نه تنها ایران که هیچ تیمی از غرب آسیا شرکت نداشت و آن دو بار نیز، جام قهرمانی به نیوزیلند و چین رسیده است.
فوتبال زنان ایران، بعد از انقلاب اسلامی
پس از وقوع انقلاب 1357 فوتبال زنان دستخوش تغییرات بسیاری شد. بازیکنان زن مجبور به داشتن حجاب کامل شدند و تماشاچیان مرد از حضور در ورزشگاه زنان منع شدند.
با پیروزی انقلاب اسلامی، ورزش زنان مدتی به فراموشی سپرده شد اما در سال 1993 فوتبال زنان در ایران با مسابقات فوتبال سالنی که دانشگاه الزهرا برگزار کرد، مجدداً فعال شد. در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی به فوتبال زنان اهمیت بیشتری داده شد و امکانات گستردهتری در اختیار آن قرار گرفت. به طوری که، فوتبال دختران از داخل سالن به فضای باز و مستطیل سبز انتقال یافت.
در سال 2005 و در بازیهای قهرمانی غرب آسیا، تیم ملی فوتبال زنان ایران برای اولین بار بعد از انقلاب در مسابقات شرکت کرده و به مقام دوم رسید. این دوره از بازیها در سپتامبر و اکتبر سال 2005 در شهر امان کشور اردن برگزار شد.
در می سال 2006 این تیم در یک بازی دوستانه به مصاف تیم ب اس فاو الدرسیم اسبور شهر برلین کشور آلمان رفت. این بازی در ورزشگاه آرارات تهران برگزار شد که با نتیجه ۲–۲ مساوی به پایان رسید.
تیم فوتبال زنان ایران در سال 2007 نیز در بازیهای قهرمانی غرب آسیا به مقام دوم رسید.
شرکت در المپیک سنگاپور
تیم فوتبال دختران ایران در المپیک جوانان سنگاپور 1389 شرکت کردند. این بازیها با مسابقه ایران مقابل ترکیه افتتاح شد.
سپ بلاتر (هشتمین رئیس فیفا) در استادیوم تماشاچی این بازی بود. وی پس از بازی از مشاهده دختران فوتبالیست ایرانی ابراز خوشحالی کرد و گفت: «به عنوان رئیس فدراسیون بینالمللی معتقدم که درهای فوتبال باید روی همه فرهنگهای جهان باز باشد. این هدف فوتبال است که همه دختران در همه جای دنیا فوتبال بازی کنند.»
ممنوعیت از حضور در رقابتهای بینالمللی
در سال ۲۰۱۱ تیم فوتبال زنان ایران به خاطر استفاده از حجاب اسلامی در پوشش از سوی فیفا اجازه حضور در بازیها را از دست داد. لباس استفاده شده توسط تیم ملی فوتبال ایران متشکل از یک مقنعه و هدبند، پیراهن آستین بلند، شلوار و جوراب بود که بر اساس استاندارهای فیفا برای ورزشکاران رد شد.
یکی از مشکلات ورزشکاران زن فوتبالیست این است که در زمان بازی حق ندارند آستین پیراهن خود را بالا بکشند یا در صورت به عقب کشیده شدن مقنعه و هدبند در اثر ضربه سر به توپ یا فعالیت ورزشی با تذکر نماینده بازی مواجه خواهند شد و در صورت عدم اصلاح به علت رفتار غیر ورزشی مستوجب اخطار شناخته میشوند.
کارشناسان معتقدند این مقررات حواس بازیکنان را پرت میکند و آنان ناچارند تمام زمان مسابقه تمام تمرکز خود را به جای بازی به حجاب و پوشش خود بدهند و در نتیجه عملکرد خوبی نداشته باشند.
لیگ فوتبال زنان ایران
پیش از آغاز لیگ کوثر بانوان در دهه 1380 مسابقات باشگاهی مختلفی در سطح کشور برگزار شده است. لیگ فوتبال زنان ایران بالاترین سطح مسابقات لیگ فوتبال سراسری در ایران است. نخستین تلاشها برای برگزاری یک لیگ سراسری فوتبال پیش از انقلاب انجام شد و پس از انقلاب نیز پیگیری شد. این تلاشها با انجام در دهه 1380 به صورت جدیتری پیگیری شد و لیگ کوثر فوتبال زنان ایران در سال 1386 با شرکت 6 تیم آغاز شد و تا کنون 11 دوره از آن برگزار شده است.
موفقترین و آخرین تیم قهرمان لیگ سراسری ایران، تیم شهرداری بم با 6 قهرمانی است. بر اساس گزارش انجمن فوتبال ایران، چهار هزار دختر ایرانی در لیگهای فوتبال زنان و دختران بازی میکنند؛ این تعداد در سال 1384 صفر بود.
جام ملتهای زنان آسیا
جام ملتهای زنان آسیا (که پیشتر با نام قهرمانی ای اف سی زنان شناخته میشد) یکی از مسابقات فوتبال زنان است که بین تیمهای عضو کنفدراسیون فوتبال آسیا برگزار می شود. اولین دورهٔ این رقابتها در سال ۱۹۷۵ و پس از آن با فاصلهٔ هر دو سال برگزار شد. این مسابقات مهمترین رقابتهای زنان در قارهٔ آسیا در ردهٔ تیمهای ملی است. ۱۸ دوره از این تورنومنت برگزار شدهاست.
قهرمان کنونی این رقابتها تیم ژاپن است. نتایج این رقابتها به عنوان انتخابی جام جهانی فوتبال زنان مورد استفاده قرار میگرد. تیم چین با قهرمانی در هشت دورهٔ این رقابتها موفق ترین تیم این مسابقات به حساب میآید.
تفاوت قوانین فوتبال زنان و مردان چیست؟
قوانین فوتبال زنان و مردان هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارد!
فوتبالیست های زن و مرد چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
هرچند اختلافهای اساسی از نظر فیزیکی بین فوتبالیستهای زن و مرد وجود دارد اما از نظر تکنیکی این اختلاف چشمگیر نیست. طبق تحقیقاتی که نسبت به این موضوع انجام شده است، زنان و مردان از دو جنبه فیزیکی و تکنیکی بررسی شده اند. در این بررسی از نظر فیزیکی زنان در فواصل کوتاهتری نسبت به مردان با شدت زیاد میدوند و بر خلاف مردان در نیمه دوم بازی خسته میشوند. از نظر تکنیکی تفاوت زیادی بین مالکیت توپ در دو طرف وجود نداشت.
به طورکلی، زنان فوتبالیست نباید آنچه که مردان انجام میدهند را تکرار کنند، آنها نباید صرفا سرعت مردان را داشته باشند و مانند مردان بتوانند با شدت زیاد در فواصل زیاد بدوند. در واقع مردان و زنان هر کدام به روش خود باید این ورزش را دنبال کنند.
اختلاف دستمزد فوتبال زنان و مردان
عوامل زیادی تفاوت عمدهای را در پرداخت دستمزد بازیکنان زن و مرد ایجاد کرده است. اما تا زمانی که زنان فوتبالیست از نظر سطح و کیفیت بازی به مردان نزدیک نشوند در میزان پرداختی های آنها افزایشی ایجاد نخواهد شد.
فوتبال زنان و مردان را نمیتوانیم از هیچ لحاظی با یکدیگر مقایسه کنیم. فوتبال در مردان یک صنعت برای درآمدزایی است. اما از عمر فوتبال زنان تنها 10 سال می گذرد و هنوز حرفهای نشده است بنابراین قیاس آن با فوتبال مردان منطقی نیست.
بازی مردان پوشش رسانهای زیادی دارد و همواره تبلیغات آن بالا است. این عوامل اختلافات اساسی را میان فوتبال زنان و مردان ایجاد میکند. در واقع هزینههایی که در فوتبال مردان و زنان میشود بسیار متفاوت است و این موضوع را در همه جای دنیا میتوان مشاهده کرد.
در آخر
با وجود برگزاری لیگهای حرفهای فوتبال زنان در کشورهای مختلف، همچنان جذابیت این بازیها برای مردم به نسبت فوتبال مردان کمتر است. رکورد پرتماشاگرترین بازی فوتبال زنان با ۵۱ هزار تماشاگر به یک بازی بین تیمهای مونتری و تیگرس در مکزیک اختصاص دارد. در فصل ۲۰۱۹ لیگ اسپانیا نیز در بازی بین تیمهای اتلتیک بیلبائو و اتلتیکو مادرید، ۴۸۱۲۱ تماشاگر مرد و زن حضور داشتند.
نظر شما در مورد فوتبال بانوان چیست؟ شما چه اطلاعاتی در مورد فوتبال بانوان دارید؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه