میدان

آخرین اطلاعات درباره ویروس کرونا و نحوه انتقال آن

آخرین اطلاعات درباره ویروس کرونا و نحوه انتقال آن

در دسامبر ۲۰۱۹ تعداد زیادی از مردم دچار ذات الریه شدند. تحقیقات نشان داد که علت ابتلا به این بیماری یک ویروس ناشناخته است. ویروسی که الان به نام ناول کرونا ۲۰۱۹ شناخته می شود. در این مقاله هر چیزی که در مورد ویروس کرونا و نحوه انتقال آن می…

- اندازه متن +

در دسامبر ۲۰۱۹ تعداد زیادی از مردم دچار ذات الریه شدند. تحقیقات نشان داد که علت ابتلا به این بیماری یک ویروس ناشناخته است. ویروسی که الان به نام ناول کرونا ۲۰۱۹ شناخته می شود. در این مقاله هر چیزی که در مورد ویروس کرونا و نحوه انتقال آن می دانیم را با شما به اشتراک می گذاریم. البته این یک ویروس جدیدی است که هنوز آگاهی کامل در مورد آن نداریم و امکان دارد چیز هایی که می دانیم در آینده تغییر کند.

در این نقشه که توسط محققان آمریکایی تهیه شده است، می‌توانید تمام مناطقی که آلوده به ویروس اعلام شده‌اند را مشاهده کنید.

ویروس کرونا چیست؟

یک گروه بزرگ از ویروس ها داریم که اسم آن ها ویروس کرونا است که هم در حیوانات و هم در انسان یافت می شود. این ویروس ها هسته ای شامل مواد ژنتیکی و غشایی پر از میخ های پروتئینی دارند. در واقع ظاهر این ویروس ها خیلی شبیه به تاج است. corona به معنی تاج است. برای همین اسم این ویروس ها را کرونا نامیده اند.

انواع ویروس کرونا

ویروس کرونا انواع مختلفی دارد و عموما باعث ایجاد مشکل در دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش می شود. بیماری های تنفسی ناشی از ویروس کرونا می تواند در حد یک سرما خوردگی ساده تا ذات الریه باشد. در بیشتر افراد هم به صورت خفیف رخ می دهد. ولی برخی از انواع ویروس کرونا می توانند باعث بیماری های شدیدتری شوند. مثل ویروس کرونا سندرم حاد تنفسی یا همان SARS که اولین بار در سال ۲۰۰۳ در چین گزارش شد. یا ویروس کرونا سندرم تنفسی خاورمیانه یا همان MERS که اولین بار در سال  ۲۰۱۲ در عربستان سعودی گزارش شد.

ویروس کرونا ۲۰۱۹ اولین بار در چین گزارش شد. همانطور که گفتیم به شکل ذات الریه ظاهر شد. اغلب کسانی که مبتلا شدند عموما کسانی بودند که در بازار فروش غذاهای دریایی و زنده شهر ووهان کار می کردند. این ویروس به خانواده فرد مریض و کادر درمانی آن ها سرایت کرد. این ویروس با نام ویروس کرونا ناول یا ۲۰۱۹-nCoV شناخته می شود. پیش از این که شیوع آن در ووهان چین در دسامبر ۲۰۱۹ گزارش نشده بود، قبلاً شناسایی نشده بود.

تعداد مبتلایان به این ویروس افزایش پیدا کرده است و به جز چین در چند کشور دیگر هم گزارش شده است.

ویروس کرونا

سوالات متداول در مورد ویروس کرونا

مردم نگران این ویروس هستند و سوالات زیادی دارند تا بتوانند از جدیت این ویروس مطلع شوند. در این بخش از مقاله به تعداد زیادی از سوالاتی که می تواند برای شما هم پیش بیاید پاسخ می دهیم. ولی دقت کنید که به دلیل جدید بودن این ویروس و تحقیقاتی که متخصصان و پژوهشگران در این زمینه انجام می دهند، هر لحظه نتایج درباره ویروس کرونا و نحوه انتقال آن می تواند تغییر کند.

این ویروس دقیقا از کجا آمده است؟

ویروس کرونا در بین انواع حیوانات شیوع دارد. گاهی اوقات این ویروس می تواند از حیوانات به انسان ها منتقل شود. به پدیده انتقال ویروس از حیوان به انسان spillover (اسپیل اوور) می گویند. دلیل spillover می تواند طیف وسیعی از عوامل مثل جهش ژنتیکی در ویروس یا افزایش تماس بین انسان و حیوان باشد. برای مثال بیماری مرس از شتر و بیماری سارس از گربه خانگی منتقل می شود.

با توجه به گزارش ها تا این لحظه انتقال این ویروس از حیواناتی مانند سگ و گربه نبوده است. احتمال داده می شود منبع این ویروس حیوانات وحشی باشند. ولی این به این معنی نیست که سگ و گربه هیچ خطری ندارند. لطفا تا می توانید از دست زدن به حیوانات خودداری کنید. یا در صورت لمس حیوانات حتما دستان خود را بشویید.

فروش غذاهای دریایی

ویروس کرونا چگونه منتقل می شود؟

هنوز شیوه دقیق منتقل شدن این ویروس را نمی دانیم. به طور کلی ویروس های تنفسی زمان سرفه یا عطسه فرد ناقل و یا از طریق وسایلی که به ویروس آلوده شده اند منتقل می شوند. افرادی که در تماس نزدیک با حیوانات هستند، بیشترین ریسک ابتلا به ویروس کرونا دارند. مثل کسانی که در فروشگاه فروش حیوانات زنده کار می کنند. یا افرادی که از بیماران ناقل ویروس مراقبت می کنند. مثل اعضای خانواده یا کادر درمانی. طبق تخمین تیم‌های تحقیقات هر فرد بیمار به طور میانگین ۲ تا ۳ نفر دیگر را آلوده می‌کند.

این بیماری با چه علائمی خود را نشان می دهد؟

چیزی که تا این لحظه از این بیماری می دانیم برخی از علائم است که از خفیف تا شدید ظاهر می شوند. علائم خفیف شامل تب، علائم تنفسی مثل سرفه و تنگی نفس می شوند. علائم شدیدتر مانند ذات الریه و نارسایی کلیه هستند که در نهایت برخی از آن ها منجر به مرگ می شوند. هر چند این بیماری برای افراد مسن و کسانی که بیماری‌ های دیگری مانند دیابت و سرطان دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خیلی خطرناک است، ولی میزان کشندگی این ویروس بسیار کم است.

نباید فراموش کنیم که سرماخوردگی معمولی که هر سال زمستان همه‌گیر می‌شود هم باعث مرگ افراد می‌شود. هر سال به طور متوسط ۶۰۰ نفر بر اثر عوارض ناشی از ابتلا به سرماخوردگی می‌میرند. پس تا می توانید قوای بدن خود را بالا ببرید و از هرگونه سرماخوردگی جلوگیری کنید.

ویروس کرونا در افراد مسن

چطور بفهمیم کسی آلوده شده ایم؟

با انجام آزمایشی ساده به نام PCR یا polymerase chain reaction (واکنش زنجیره ای پلی مراس) می توان تشخیص داد. در حال حاضر دارویی برای این ویروس وجود ندارد و تنها راه مراقبت های بالینی است. هیچ واکسنی هم برای ایمن ماندن در برابر این ویروس وجود ندارد. فعلا تلاش برای اختراع واکسن و راه های درمان در جریان است. مقامات بهداشت بریتانیا توصیه می‌کنند که واکسن سرماخوردگی می‌تواند مفید باشد.

آیا ویروس کرونا با لمس وسایل آلوده منتقل می‌شود و این آلودگی چقدر بر روی این سطوح باقی می ماند؟

اگر فرد مبتلا به ویروس کرونا روی دستش سرفه کند و سپس چیزی را لمس کند، آن سطح آلوده می‌شود. اما به گفته ی سازمان بهداشت جهانی این ویروس نمی‌تواند به مدت طولانی در چنان سطوحی باقی بماند و این موضوع شامل فنجان‌ها و دستگیره‌ٔ درها هم می‌شود. به همین دلیل دریافت نامه و بسته‌های پستی از چین هیچ خطری ندارد. چون به گمان کارشناسان دوام این ویروس روی اشیا فقط چند ساعت است.

برای ابتلا به این بیماری باید در تماس مستقیم با فرد بیمار و در فاصلهٔ دو متری او به مدت ۱۵ دقیقه یا بیشتر قرار داشته باشید تا خطری شما را تهدید کند. افرادی که در هفته‌ های اخیر از شهر ووهان و شهر هوبی چین بازگشته باشند، بیشترین خطر ابتلا به این ویروس را دارند. بیشتر این افراد تحت نظر قرار گرفته‌اند و با انجام آزمایش مشخص شد که آلوده به ویروس نیستند. اما بهترین کار این است که دست‌های خود را به طور مرتب بشویید تا خطر ابتلا و گسترش ویروس را کاهش دهید.

لمس وسایل آلوده

آیا ممکن است با خوردن غذایی که فرد مبتلا به این بیماری تهیه کرده است؛ دچار بیماری شویم؟

اگر مراحل و شیوهٔ تهیه‌ غذا بهداشتی نباشد، فرد مبتلا به ویروس کرونا ممکن است این بیماری را به دیگری منتقل کند. ویروس کرونا با ذراتی که بر اثر سرفه روی دست‌ها می‌ماند، منتشر می‌شود. شستن دست‌ها پیش از لمس و خوردن غذا توصیهٔ همگانی خوبی است تا جلوی گسترش میکروب‌ها گرفته شود.

آیا کسانی که به ویروس کرونا مبتلا می‌شوند دوباره سلامت کامل خود را باز‌ می‌یابند؟

بله. بسیاری از کسانی که مبتلا به این ویروس می‌شوند فقط نشانه‌های مختصری از این بیماری را تجربه می‌کنند و بیشتر آنها به طور کامل خوب می‌شوند. یکی از کارشناسان کمیسیون بهداشت ملی چین می‌گوید بهبودی کامل این ویروس برای افرادی که نشانه‌های خفیف دارند حدود یک هفته طول می‌کشد.

اگر یک بار مبتلا به ویروس کرونا شویم، پس از آن نسبت به این بیماری ایمن خواهیم شد؟

وقتی افراد از این بیماری نجات پیدا می‌کنند، بدن آنها تا حدودی چگونگی مقابله با آن را می‌شناسد و در صورت ابتلای دوباره می‌تواند ایمنی بیشتری داشته باشد. این ایمنی همیشگی نیست و کارایی کامل و مطمئنی هم ندارد و بر اثر مرور زمان کاهش پیدا می‌کند. هنوز روشن نیست بدن پس از ابتلا به این بیماری و بهبودی؛ تا چه مدت نسبت به ابتلای دوباره ایمن خواهد ماند.

چقدر این ویروس در بدن پنهان می ماند؟

سازمان بهداشت جهانی می‌گوید دورهٔ نهفتگی بیماری، یعنی پیش از بروز نشانه‌های بیماری، بین ۲ تا ۱۰ روز است. این برآورد با جمع‌آوری اطلاعات بیشتر دقیق‌تر خواهد شد.

آیا از حیوانات خانگی خود می توانیم این بیماری را بگیریم؟

خیر، در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر آلوده بودن حیوانات خانگی مانند گربه ها و سگ ها یا آلوده شدن  حیوانات خانگی به ۲۰۱۹-nCoV وجود ندارد.

حیوانات خانگی

آب و هوا چقدر در شیوع ویروس کرونا تاثیر دارد؟

هنوز خیلی چیزها در مورد این ویروس نمی‌دانیم. هنوز روشن نیست که تغییر دمای فصلی بر میزان همه‌گیری آن چه تأثیری دارد. بعضی ویروس‌های دیگر مانند ویروس سرما‌خوردگی، شیوع فصلی دارند و در ماه‌های سرد سال بیشترند. برای مثال ویروس کرونای “مرس” تحت تاثیر شرایط آب و هوایی است و در ماه‌های گرم‌تر سال شیوع بیشتری دارد.

به طور کلی می دانیم اوج آنفولانزا در چه فصلی است و می توانیم انتظار داشته باشیم که تعداد موارد آنفلوانزا کاهش یابد زیرا به سمت بهار و تابستان می رویم. اگر این ویروس جدید به طور مشابه با ویروس های آنفولانزا رفتار کند، ممکن است عفونت های کمتری را در اثر چرخش بهار و تابستان مشاهده کنیم. اما این یک بیماری جدید است، ما حتی شش هفته از آن نگذرانده ایم. گرچه امیدواریم با نزدیک شدن به هوای گرم تعداد افراد مبتلا کم تر شود، ولی هنوز پاسخ قطعی در این زمینه نمی توان داد.

چگونه از انتقال ویروس جلوگیری کنیم؟

برای محافظت از خود در برابر ویروس کرونا این اقدامات را انجام دهید:

  • وقتی عطسه و سرفه می‌کنید، جلوی دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج خود بگیرید.
  • از تماس دست‌ها با چشم، بینی و دهان باید خودداری شود.
  • دست‌های خود را به طور مرتب با صابون و مواد بهداشتی حداقل به مدت ۲۰ ثانیه بشویید.
  • بعد از شستن دست ها با دستمال کاغذی خشک کنید.
  • فوری دستمال را در سطل زبالهٔ دربسته بیاندازید.
  • اگر دسترسی به آب ندارید از دستمال های آغشته به الکل استفاده کنید.
  • از افرادی که سرفه و عطسه می‌کنند (حداقل یک متر) فاصله بگیرید.
  • از مصرف غذاهای خیابانی و روباز خودداری کنید.

شستن دست ها

اقداماتی که باید برای جلوگیری از انتقال بیماری از حیوانات انجام شود:

  • اجتناب از تماس غیرضروری با حیوانات
  • شستن دست ها بعد از تماس با حیوانات یا محصولات حیوانی
  • حصول اطمینان از پخته شدن کامل محصولات حیوانی

خودتان را با این کارها اذیت نکنید:

  • خوردن سیر
  • غرغره کردن دهان‌شویه
  • شستشوی بینی با محلول نمک
  • مالیدن روغن کنجد اطراف بینی‌
  • مصرف ویتامین C
  • نوشیدن چایهای گیاهی سنتی
  • پوشیدن ماسک های مختلف برای به حداکثر رساندن محافظت
  • مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها

به گفته ی سازمان بهداشت جهانی هیچ‌کدام از این کارها برای محافظت در برابر این ویروس جدید کارساز نیست، حتی می توانند مضر باشند.

استفاده از ماسک تاثیر دارد؟

استفاده از ماسک فایده‌ای ندارد. حتماً دیده‌اید که افرادی شروع به استفاده از ماسک کرده‌اند، اما شواهد نشان می‌دهد که استفاده از ماسک تأثیر چندانی ندارد. یکی از دلايل این است که ماسک‌ها معمولاً اطراف‌شان باز است و چشم‌ها را هم نمی‌پوشانند و برای مدت طولانی هم نمی‌توان آنها را روی صورت نگه داشت. اگر هم قرار باشد که اثر محافظتی داشته باشند، ماسک‌های صورت را باید به طور مرتب عوض کرد (چون بر اثر عرق‌کردن مرطوب می‌شوند).

ویروس کرونا و نحوه انتقال آن

کلام آخر

اگر احساس کسالت می کنید از خانه خارج نشوید. دوش آب گرم، استفاده از بخور، خواب کافی و نوشیدن مایعات می تواند در بهبود حالتان به شما کمک کند. اما اگر دچار تب، سرفه و مشکلات تنفسی شده اید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. هنگام مراجعه به پزشک حتما به او بگویید که اخیرا به کجا سفر کرده اید. درضمن از استرس دوری کنید. داشتن استرس سیستم ایمنی بدن را ضعیف تر می کند و احتمال دچار شدن به این ویروس بیشتر می شود. فقط در آرامش کامل سعی کنید بهداشت فردی را رعایت کنید.

با توجه به اینکه این ویروس به سرعت در حال گسترش است آنچه درباره آن می دانیم می تواند تغییر کند. اطلاعات موجود در این مقاله فقط جنبه آموزشی و افزایش آگاهی دارند و نباید به عنوان توصیه‌های پزشکی در نظر گرفته شوند. در صورتی که هر سوالی در مورد بیماری یا شرایط پزشکی خاصی دارید، حتما با پزشک مربوطه یا متخصص در این مورد صحبت کنید.

اگر شما هم اطلاعات درست در مورد ویروس کرونا و نحوه انتقال آن دارید، در قسمت دیدگاه میدان بلاگ با ما به اشتراک بگذارید.

درباره نویسنده

bita

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×