از تمام علائم عجیب غریب پوستی که ممکن است تجربه کنید، پوسته پوسته شدن پوست از ناراحت کننده ترین آن ها است. چه چیزی باعث پوسته پوسته شدن پوست می شود؟ چگونه این پوسته پوسته شدن پوست را درمان کنیم؟
با توجه نظر پزشکان متخصص پوست، وقتی که پوست لایه برداری نمی شود و با مشکل پوسته پوسته شدن مواجه است، می تواند نتیجه التهاب پوستی یا چیزهایی باشد که با پوست در تماس هستند. در بیشتر مواقع، دلیل این پوسته پوسته شدن آلرژی های موضعی یا حساسیت و همچنین بیماری های مزمن مانند اگزما یا پسوریازیس است. از عوامل بسیار نادر پوسته پوسته شدن، می توان به عفونت ها و بیماری های تهدید کننده زندگی اشاره کرد.
۸ دلیل برای پوسته پوسته شدن پوست
بطور کلی دلایل بسیاری برای پوسته پوسته شدن پوست وجود دارد. می توانید نسبت به شرایط نگهداری و رسیدگی به پوست خود بفهمید که کدام دلیل منجر به پوسته پوسته شدن پوست شما شده است. با این وجود، پوسته پوسته شدن پوست می تواند نشانه اختلال در سیستم ایمنی یا بیماری دیگری باشد. در این مقاله به برخی از رایج ترین دلایل که باعث پوسته پوسته شدن پوست می شود و نحوه شناسایی و درمان آن اشاره می کنیم.
۱. آفتاب سوختگی
با نزدیک شدن فصل تابستان و قرار گرفتن در معرض اشعه شدید اشعه ماورا بنفش خورشید می فهمیم که دوره پوسته پوسته شدن پوست نزدیک است. در اولین مرحله از آفتاب سوختگی پوست قرمز و لکه دار می شود و گاهی اوقات پوست گرم می شود. در این صورت پوسته پوسته می شود چون پوست سعی می کند لایه رویی را دوباره ترمیم کند. پرتوهای UV سلول های پوست شما را می کشد که باعث قرمزی و احساس سوزش می شود، پوست مرده شروع به بریده شدن می کند و سلول های جدید پوست جایگزین آن ها می شوند.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF حداقل ۳۰، بهترین روش برای جلوگیری از آفتاب سوختگی است. برای موارد خفیف می توان از کمپرس های خنک، محافظت های ملایم پوست و تسکین دهنده هایی مانند آلوئه ورا و یا دارو های تسکین دهنده درد برای کاهش ناراحتی های آفتاب سوختگی استفاده کرد.
اما اگر آفتاب سوختگی شما شدیدتر باشد و پوستتان کاملا قرمز شده و بسیار دردناک باشد، به احتمال زیاد سطح پایین تر پوست شما نیز تحت تأثیر و التهاب قرار گرفته است. در این موارد، احتمالاً پوست شما تاول می زند. اولین قدم برای درمان آفتاب سوختگی شدید مصرف مسکن ضد التهاب مانند ایبوپروفن در طی ۲۴ ساعت اول سوختگی است. در صورت جدی بودن مشکل پوستتان حتما به دکتر مراجعه کنید.
۲. پوست خشک
پوست برخی از افراد به طور طبیعی گرایش به خشکی دارد. اما واقعیت این است که پوست هرکسی با مرور زمان می تواند خشک شود. در محیط هایی با رطوبت کم مخصوصا در فصل زمستان، چه به طور طبیعی شما پوست خشک تری داشته باشید چه نداشته باشید، می تواند به راحتی رطوبت طبیعی پوست را سلب کند، که منجر به آسیب های پوستی می شود.
وقتی پوست شما خشک است، لایه های بالایی به علت قرار گرفتن در معرض سرما و آب و هوای سرد به اندازه کافی مرطوب نخواهند بود. که منجر به پوسته و پوسته شدن پوست می شود. اگر در این شرایط پوست خود را تقویت نکنید، آب و تمام مواد مغذی نابود می شود. این امر باعث ایجاد علائمی مانند احساس سفتی و کشش در پوست، خارش، ترک های پوستی می شود.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
برای درمان پوست خشک باید تلاش کنید تا پوست را ترمیم کرده و رطوبت رسانی کنید. می توانید برای قسمت های خشک پوست از مرطوب کننده استفاده کنید. سعی کنید هربار بعد از شستن قسمت های خشک از مرطوب کننده استفاده کنید. در غیر اینصورت التهاب پوستی افزایش می یابد.
از دوش ولرم به جای داغ استفاده کنید. از شوینده های ملایم استفاده کنید تا کاملا پوستتان خشک نشود. حتی چیزی به سادگی پوشیدن دستکش در زمستان می تواند از پوست شما در مقابل خشک شدن و پوسته پوسته شدن پوست جلوگیری کند. نوشیدن آب را فراموش نکنید.
۳. اگزما
اگر پوست خشک عوارضی مانند التهاب، قرمزی و خارش داشته باشد، می تواند ناشی از اگزما باشد. اگزما بیماری مزمنی است که نمی تواند در برابر باکتری ها و محرک ها از پوست محافظت کنند. اگزما را با خشکی پوست اشتباه نگیرید چون ظاهری مشابه آن دارد و بیشتر در زمستان اتفاق می افتد. اما اگزما معمولاً محرک های خاصی دارد (مانند آلرژی ها) و احتمالاً به درمان بیشتری نیاز دارد.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
مانند پوست خشک، مرطوب کننده یک مرحله بسیار مهم پیشگیرانه است. بیماران اگزما باید پوست خود را همیشه تمیز نگه دارند. از تحریک کننده ها (مانند مواد پاک کننده و رایحه های خشن) جلوگیری کنند و از هرگونه ماده ایی که باعث حساسیت شود خودداری کنید. اگر احساس تب و یا گرم شدن بیش از حد پوست خود شوید باید به دکتر مراجعه کنید. برای آرام تر شدن التهاب می توانید از کرم یا پمادهای استروئیدی می توانید استفاده کنید.
۴. درماتیت تماسی
درماتیت تماسی هنگامی ایجاد می شود که پوست نسبت به چیزی در محیط واکنش منفی نشان دهد. دو نوع درماتیت تماسی وجود دارد که باید از آن آگاه باشید.
درماتیت تماسی آلرژیک:
هنگامی که با چیزی که به آن حساسیت دارید (مانند پیچک سمی، نیکل یا مواد خاصی از محصولات مراقبت از پوست) تماس داشته باشید، پوست شما به عنوان یک پاسخ ایمنی شکسته می شود.
درماتیت تماسی تحریک پذیر:
اما این نوع درماتیت به دلیل تماس با آلرژن نیست. بلکه چیزی است که مانع محافظت از پوست شما می شود و به پوست شما آسیب می زند تا جایی که باعث پوسته پوسته شدن می شود. خشک کردن دست ها بعد از شستن اغلب می تواند موردی از درماتیت تماسی تحریک کننده را برطرف کند.
فهمیدن فرق بین درماتیت تماسی و اگزما می تواند مشکل باشد، زیرا هر دو علائم مشابهی ایجاد می کنند. اغلب افراد مبتلا به اگزما مستعد ابتلا به درماتیت تماسی هستند. هر زمان که پوست خشک و مستعد التهاب باشد، احتمالاً درماتیت تماسی ایجاد خواهید کرد.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
بهترین راه برای پیشگیری از درماتیت تماسی، شناسایی و جلوگیری از مجموعه خاص آلرژی های شما است (که می تواند مواردی مانند آب و هوا، تحریک کننده ها و آلرژن ها را شامل شود). ممکن است این کار با چند آزمایش و خطا انجام شود. صحبت با متخصص پوست هم به شما کمک خواهد کرد.
۵. پسوریازیس
شایع ترین شکل پسوریازیس لکه های قرمز، خشکی و خارش پوست است. لکه های این بیماری از لکه های اگزما ضخیم تر است و احتمال پوسته پوسته شدن پوست نسبت به اگزما بیشتر است. پسوریازیس شرایطی است که بدن ما حمله به سلولهای پوستی خود را آغاز می کند و این باعث می شود تجدید پوسته سرعت بگیرد. به جای اینکه ۲۸ روز برای ریختن سلول های پوستی صرف شود، یک نوبت چهار روزه خواهد بود. به دلیل این بیماری سلول های پوستی بسیار راحت تر ریخته می شوند.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
پسوریازیس یکی دیگر از بیماری هایی است که ممکن است بعضاً به عنوان خشکی پوست ظاهر شود، اما اگر پوست شما با استفاده از مرطوب کننده بهبود پیدا نمی کند، این نشانه این است که شما با یک مسئله اساسی مانند پسوریازیس سر و کار دارید. اگر پوست شما بهتر نشده است و پوسته پوسته می شود با متخصص پوست خود تماس بگیرید.
۶. درماتیت سبورئیک
بیماری پوستی خوش خیم است که به صورت لکه های قرمز رنگ همراه با شوره روی پوست دیده می شود. پیشرفت بیماری با حمله های آن ادامه دارد و می تواند چندین سال ادامه داشته باشد. به این بیماری سبورئیک می گویند چون فقط در قسمت های چرب پوست دیده می شود مثل صورت و پوست سر هیچ مشکلی ایجاد نمی کند و هیچ خطری هم ندارد ولی از نظر زیبایی دردساز است.
انتشار یک مخمر باعث تولید پلاک های قرمز است و درمانش با مصرف شامپو، کرم و لوسیون های ضد قارچ صورت می گیرد. سه تا پنج درصد مردم به آن مبتلا می شوند و با تولید پلاک های قرمز و شوره های سفید رنگ یا زرد رنگ همراه است.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
برای از بین بردن کامل درماتیت سبورئیک درمانی وجود ندارد و مرتبا بیماری عقب می رود و دوباره حمله می کند. داروهای مختلف روی قسمت های آلوده به صورت کرم یا شامپو به کار می روند و به ندرت در مواقع خیلی شدید پزشک قرص تجویز می کند. کم کردن شوره ها (پوسته ها) با تمیز کردن روزانه محل های مبتلا، با محصولات تمیز کننده ضعیف می تواند در بهتر شدن وضعیت کمک کند. برای کم کردن قارچ ها می توانید از محصولات ضد قارچ به محض دیده شدن استفاده کنید. مناطق صدمه دیده را نباید خاراند و از کرم های مرطوب کننده و تمیز کننده های خفیف باید استفاده کرد.
۷. پای ورزشکار
پای ورزشکاران نوعی بیماری قارچی است که در پا دیده میشود. این بیماری در جوانی و میانسالی و در مردان بالغ بیشتر دیده میشود. همچنین درصد ابتلا در سنین قبل از بلوغ پایین است. پوشیدن طولانی مدت کفش و پوشیدن کفش های نامناسب که باعث گرم شدن زیاد پا و تعریق پا میشوند باعث رشد قارچها در روی پوست پا میشوند. کف رختکنها و حمامهای عمومی دارای المان های قارچی هستند که موجب تماس مکرر پا با عامل آلودهکننده میگردند.
چگونه می توان درمان یا جلوگیری کرد؟
مهم است که با پای ورزشکار نسبتاً سریع رفتار کنید زیرا اگر دیر عمل کنید، پوست می تواند تا حدی شکسته شود که آلودگی به درجه دوم برسد. استفاده از کرم ضد قارچ می تواند برای این نوع التهاب مناسب باشد. سعی کنید جوراب خود را زود به زود عوض کنید. استفاده از جوش شیرین روی منطقه آلوده، عفونت را حفظ کرده و علائم آن را از بین خواهد برد.
۸. وضعیت های جدی دیگر
در برخی از شرایط بسیار نادر پوسته پوسته شدن نشانه بیماری بسیار شدیدتر است و ممکن است نیاز به مراقبت فوری پزشکی داشته باشد. مثلا واکنش شدید بدن به یک داروی جدید که به موجب آن در پوست کشش دردناک، قرمزی و تاول ایجاد می شود. برای مثال سندرم شوک سمی اغلب با پوسته پوسته شدن پوست و همچنین تب، استفراغ، اسهال، درد بدن و سرگیجه همراه است.
درآخر
بسیار ناخوشایند است که هر کدام از این شرایط برای شما اتفاق بیافتد. اما به هر دلیل با هریک از این بیماری ها مواجه شدید و پوسته پوسته شدن پوست را به صورت جدی تجربه کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
سوال ها و نظرات خود را در مورد این موضوع می توانید با میدان بلاگ به اشتراک بگذارید.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه