بازی فوتبال آمریکایی نوعی ورزش تیمی از خانوادهٔ راگبی فوتبال است که در ایالات متحده آمریکا بسیار رایج است. سازندهٔ این بازی والتر کمپ در آمریکا میباشد. مهمترین مسابقه این ورزش واقعه سوپربول متعلق به لیگ NFL است. اما کشورهای کانادا، آلمان، ایتالیا، سوئیس، فنلاند، سوئد، ژاپن، مکزیک، اسرائیل، اسپانیا، و اتریش نیز لیگهای ملی فوتبال آمریکایی دارند.
تفاوت فوتبال آمریکایی با فوتبال و راگبی چیست؟
تفاوت اصلی فوتبال آمریکایی با فوتبال در این است که بازیکنان اجازه حمل و پرتاب توپ با دست را دارند و تفاوت اصلی آن با راگبی نیز در این است که توپ به طور نوبتی در کنترل یکی از دو تیم قرار دارد. فوتبال آمریکایی و فوتبال کانادایی دو رشته اصلی گریدیرون فوتبال هستند. این دو رشته ریشه مشترک و شباهتهای زیادی به هم دارند اما با توجه به قوانین متفاوت دو ورزش مجزا و مستقل از یکدیگر هستند. (برای آشنایی با انواع فوتبال کلیک کنید)
مقررات فوتبال آمریکایی
فوتبال آمریکایی با توپ مخصوص خود و در زمین چمن (یا چمن مصنوعی) انجام می شود. بازیکنان از تجهیزات محافظتی از جمله؛ کلاه ایمنی با ماسک صورت، پدهای شانه، لنت ران و غالباً محافظ دهان استفاده می کنند.
بازیکنان
انواع مختلفی از بازیکنان در یک تیم فوتبال وجود دارد. در قسمت تهاجمی تیم، بازیکن دفاعی توپ را به سمت واید ریسیور پرتاب می کند. در حالی که لاین بکر تهاجمی برای محافظت از وی در برابر بازیکنان دفاعی سد می شود. همچنین لاین بکر نیز هنگام عقب نشینی برای پیش روی توپ محافظت می کند. بازیکنان خط دفاعی، لاین بکر و دفاعی پشت تلاش می کنند، تا بازیکن تهاجمی که توپ را حمل می کند را تکل کنند. برخی از اعضای تیم فقط در مواقعی خاص بازی می کنند. این بازیکنان متعلق به تیم های ویژه هستند.
زمین بازی فوتبال آمریکایی
زمین بازی فوتبال آمریکایی به شکل مستطیل است و از طول 120 یارد (نزدیک به 110 متر) و عرض 53.3 یارد (نزدیک به 49 متر) تشکیل شده است. هر ده یارد بروی زمین خط کشی شده است و بازی از وسط زمین که در خط 50 یارد مشخص شده است شروع می شود. همچنین این بازی هفت داور دارد که دو داور در داخل زمین و بقیه در طول زمین بازی قرار دارند.
در انتهای هر زمین دو محدوده با رنگ سبز پررنگ به نام محدوده (Touch Down) مشخص شده و هر تیم که بازیکن آن با توپ به آن منطقه برسد امتیاز می گیرد.
ابعاد توپ
توپهایی که در مسابقات رسمی فوتبال آمریکایی استفاده میشوند، باید در این سایز باشند:
قطر: 25_26 سانتیمتر
محیط (در طولانیترین قسمت): 58_62 سانتیمتر
محیط (در عریضترین قسمت): 28_30 سانتیمتر
وزن: 397 تا 428 گرم
فشار هوا (پوند در اینچ مربع): 12.5 تا 13.5
جایگاه بازیکنان در زمین
فوتبال آمریکایی، به صورت نوبتی انجام می شود. به این معنی که تیم مهاجم تا زمانی که یکی از شرایط جا به جایی مالکیت توپ اتفاق نیافتید، مالکیت توپ را از دست نمی دهد که در ادامه به این شرایط هم خواهیم پرداخت.
هر تیم در زمین خود 11 بازیکن دارد که البته تعداد کل بازیکنان تیم، بسیار بیش تر از این عدد می باشد و هر تیم می تواند حداکثر 53 بازیکن در اختیار داشته باشد. مربی هیچ محدودیتی برای تعویض ندارد و بسته به شرایط، بازیکنان را می تواند تعویض کند.
زمان بازی در کل 60 دقیقه است و در دو نیمه 30 دقیقه ای و به عبارتی در چهار کوارتر 15 دقیقه ای انجام می شود. البته زمان کلی بازی با توقف هایی که در زمان اتفاق می افتاد و وقت های استراحت و… چیزی در حدود 3 ساعت می باشد.
چند اصطلاح مهم فوتبال آمریکایی
Kick off (کیک آف):
در شروع هر نیمه و همچنین پس از کسب امتیاز توسط تیم ها، بازیکن کیکر تیم مدافع با پا توپ رو به سمت تیم مهاجم شوت می کند. بازیکنان تیم مهاجم بعد از دریافت توپ به سمت منطقه ایمنی حریف حمله می کنند. در هنگام کیک آف توپ در 35 یاردی زمین تیم مدافع قرار می گیرد.
Tackle (تکل):
هنگامی که بازیکن صاحب توپ توسط بازیکنان تیم حریف سرنگون می شوند، اصطلاحاً می گویم که تکل شدند. بعد از هر تکل بازی متوقف می شود و باید مجدداً از سر گرفته شود.
اسنپ:
هر وقت که بازی متوقف می شود، دو تیم مجدداً آرایش می گیرند و یکی از بازیکنان تیم مهاجم توپ رو از روی زمین بر می دارد و به بازیکن هم تیمی خودش که پشت سرش قرار دارد پاس می دهد.
Down (داون):
یک داون وقتی شروع می شود که یک اسنپ یا یک کیک آف انجام شود و وقتی به پایان می رسد که توپ یا بازیکن صاحب توپ به زمین بخورند یا تیمی امتیاز بگیرد و یا اینکه بازیکن صاحب توپ از زمین بازی خارج شود.
شروع بازی فوتبال آمریکایی
قرار گرفتن تیم ها در وضعیت حمله یا دفاع با پرتاب سکه مشخص می شود. تیم برنده می تواند تعیین کند که می خواهد دفاع کند یا حمله و در کدام سمت زمین دفاع خواهد کرد. اگر تیم برنده حمله را برگزیند، انتخاب این که کدام طرف زمین به کدام تیم تعلق داشته باشد، بر عهده تیم بازنده خواهد بود.
بازی را تیم دفاع کننده شروع می کند و توپ را با پا به سمت مقابل و به طرف زمین حمله پرتاب می کند و سپس یکی از بازیکنان تیم حمله کننده توپ را گرفته و به سمت جلو حرکت می کند. این بازیکن باید تا جایی که می تواند به سمت جلو برود و تیم دفاع کننده هم سعی می کند که هر چه سریع تر او را به زمین بزند و بقیه اعضای تیم حمله کننده نیز سعی می کنند تا دفاع حریف را از بازیکن صاحب توپ دور نگه دارند.
بعد از این که بازیکن صاحب توپ به زمین خورد، بازی متوقف شده و بعد از جایگذاری مجدد توپ، در واقع اصل بازی شروع می شود.
نحوه بازی
توپ در هر نقطه ای که بر زمین بیافتد، تیم حمله کننده باید در طی 4 فرصت حمله که اصطلاحا به آن ها داون گفته می شود، توپ را از 10 یاردی منطقه ای که توپ فرود آمده است رد کند وگرنه مالکیت توپ را از دست می دهد.
در هر دور، بازیکنان دو تیم دور هم جمع می شوند و تاکتیک های لازم برای دفاع و حمله به آن ها گفته می شود و سپس بازیکن center تیم حمله کننده، توپ را از لای پای خود با بازیکن پشتی خود که در پست (Quarter Back یا QB) قرار دارد، پرتاب می کند و حمله رسما شروع می شود.
تیم حمله کننده به سه صورت کلی دویدن (Run)، پاس و یا حرکات ویژه باید توپ را به سمت جلو پیش ببرد که البته این فقط سه نوع تقسیم بندی کلی است و تاکتیک های بسیار متنوعی برای انجام این سه حرکت وجود دارد. تاکتیک های حمله را هم عموما Quarter Back به بازیکنان تیم اعلام می کند و از آن جایی که بخش اعظم اجرای این حرکات نیز با این بازیکن می باشد، Quarter Back به نوعی مهم ترین بازیکن گروه حمله یک تیم شناخته می شود.
وظیفه تیم مدافع
تیم مدافع نیز در طرف دیگر سعی دارد که جلوی گذر بازیکن صاحب توپ را از منطقه بگیرد و این کار با زمین زدن بازیکن حریف انجام می شود که تکل (Tackle) نامیده می شود. هنگامی که بازیکن به زمین بخورد، بازی دوباره متوقف شده و از همان نقطه بعد از اعلام تاکتیک جدید پیگیری خواهد شد.
تا کی تکرار حمله ادامه دارد؟
اگر بعد از انجام 3 نوبت حمله، تیم نتواند از منطقه 10 یارد جلوتر عبور کند، بسته به شرایط دو یا سه انتخاب خواهد داشت. اگر به اندازه کافی به دروازه نزدیک باشد، می تواند اقدام به شوت توپ به سمت دروازه بکند. اگر به اندازه کافی نزدیک نباشد می تواند اصطلاحا توپ را به نقطه ای دوردست Punt کند تا بازیکنان حریف مانند اول بازی مجبور باشند که توپ را از آن نقطه به جلو بیاورند و یا این که نوبت حمله چهارم را انجام دهد.
انجام دادن نوبت حمله چهارم نیز با ریسک از دست دادن توپ همراه است و اگر این بار هم نتوانند از آن منطقه که بازی در آن منطقه متوقف شده است عبور کنند، بازی درست از همان جایی که متوقف شده بود دوباره شروع می شود، اما این بار با جا به جایی دفاع و حمله انجام خواهد شد و تیم حریف را در موقعیت خوبی برای حمله قرار خواهد داد.
چگونه گل زده می شود؟
گل زدن در بازی هم به چند صورت انجام می شود. مهم ترین حالت آن، گل Touchdown است که با رسیدن به منطقه مشخص شده ته هر زمین انجام می شود. اگر بازیکن تیم حمله کننده بتواند به منطقه Touchdown تیم حریف برسد، شش 6 امتیاز کسب خواهد کرد. بعد از اجرای Touchdown نیز تیم حمله کننده مجاز به اجرای یک حمله Point After Touchdown است.
حمله Point After Touchdown چیست؟
این حمله به دو صورت انجام می شود، اول زدن Field Goal که به نوعی مانند زدن پنالتی در سایر ورزش ها می باشد و یا اجرای یک حرکت حمله از منطقه نزدیک به منطقه گل در حالت اول 1 امتیاز و در حالت دوم 2 امتیاز دارد که عموما در شرایط معمول حالت اول بدلیل سادگی و احتمال نزدیک به 100 درصد برای گل شدن، انتخاب می شود.
روش دیگر گل زدن هم زدن Field Goal از فاصله های معین شده ای است که عموما اگر تیمی به حرکت حمله چهارم خود رسیده باشد و فاصله نصف زمین را هم رد کرده باشد، ممکن است این حرکت را اجرا کند. در صورت گل شدن، تیم حمله کننده 3 امتیاز دریافت می کند.
۴ حالت تعویض مالکیت توپ
حالت اول این است که تیم حمله کننده بتواند با موفقیت گل بزند و چه بتواند پنالتی را بدست بیاورد چه نه، بعد از اجرای حرکت باید توپ را برای تیم مدافع پرتاب کند.
حالت دوم از دست دادن محدودیت چهار حرکت حمله (Down) است که اگر تیمی نتواند در طی چهار حرکت توپ را به فاصله 10 یارد جلوتر از نقطه شروع برساند، توپ به تیم حریف داده می شود.
حالت سوم گرفتن توپ پاس داده شده توسط دفاع است که اصطلاحا به آن Intercept شدن توپ می گویند و بازیکن مدافع، می تواند بعد از گرفتن توپ، به عنوان مهاجم حمله کند و حتی اقدام به Touchdown نماید، اگر هم بعد از گرفتن توپ به زمین بیفتد در هر حال توپ به تیم مدافع خواهد رسید و تیم مدافع تبدیل به مهاجم خواهد شد.
حالت آخر هم Fumble شدن توپ است. در صورتی که بازیکن مدافع طوری به بازیکن مهاجم صاحب توپ برخورد کند که باعث شود قبل از افتادن بازیکن مهاجم به روی زمین، توپ از دست او خارج شود، اصطلاحا توپ Fumble می شود و هر تیمی که توپ را بدست بیاورد، مالکیت توپ را بدست می گیرد و تبدیل به تیم مهاجم خواهد شد.
حالتی به نام Muffed Punt نیز وجود دارد که شبیه Fumble است ولی تفاوت هایی با آن دارد و مثلا تیم نمی تواند بعد از بدست آوردن توپ، شروع به حمله کند و باید بعد از توقف بازی دوباره شروع به حمله کند البته بعد از تمام شدن نیمه هم توپ به تیمی که در نیمه اول به عنوان مدافع بازی می کرده است تعلق خواهد گرفت و این مورد را هم می توان به نوعی جزو شرایط تعویض مالکیت توپ حساب کرد.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه