میدان

کدام سبک از یوگا برای بدن و ذهن شما مناسب است؟

کدام سبک از یوگا برای بدن و ذهن شما مناسب است؟

اکثر افراد با پوزیشن‌های یوگا آشنا هستند، اما یوگا چیزی بیش از این است. تکنیک هایی در یوگا وجود دارد که هم باعث سلامت و تحرک جسم می شود و هم ذهن را به تکاپو و چالش وادار می کند. هرجا اسمی از یوگا باشد، اولین چیزی که به ذهن…

- اندازه متن +

اکثر افراد با پوزیشن‌های یوگا آشنا هستند، اما یوگا چیزی بیش از این است. تکنیک هایی در یوگا وجود دارد که هم باعث سلامت و تحرک جسم می شود و هم ذهن را به تکاپو و چالش وادار می کند. هرجا اسمی از یوگا باشد، اولین چیزی که به ذهن می رسد، حس آرامشی است که انجام این ورزش به افراد می دهد.

 در این مقاله، درباره یوگا، سبک های مختلف آن و فواید و مضرات آن بیشتر آشنا خواهید شد.

یوگا چیست؟

واژه یوگا از واژه yuj در زبان سانسکریت (زبان باستانی مردم هندوستان) که به معنای وصل شدن است، گرفته شده است. مانند وصل کردن ذهن به جسم، احساسات به منطق و وصل کردن توجه به عمل.

در معنای واقعی یوگا ورزش کامل برای ذهن و جسم است که دارای ۵۰۰۰ سال سابقه در فلسفه باستانی هند است. یوگا مجموعه‌ای از تمرینات فیزیکی منظم، کنترل رژیم غذایی، کنترل تنفس، ریلکسیشن، مدیتیشن و تفکر مثبت با هدف ایجاد هماهنگی میان بدن، ذهن و محیط پیرامون است.

فواید تمرینات یوگا چیست؟

بهبود حالت های بدن

با افزایش انعطاف پذیری و قدرت، حالت بدن بهتر می شود. یکی از مزایای یوگا افزایش آگاهی بدن است. به این معنی که در صورت خمیده شدن و قوز کردن، شما سریع متوجه حالت بدن شده و آن را اصلاح می کنید.

تقویت تمرکز و خلق وخو

یوگا باعث افزایش توانایی تمرکز و خلق و خو می شود. افرادی که یوگا کار می کنند اغلب خوشحال به نظر می رسند و تمرکز ذهنی خوبی دارند. این اثرات مثبت به دلیل افزایش سطح اکسیژن مغز در نتیجه تمرینات یوگا است.

بهبود تنفس 

به دلیل تنفس عمیق در حین تمرینات یوگا، ظرفیت ریه و توانایی ورزش افزایش می یابد. اثرات آدرنالین (هورمون استرس) خنثی می شود و در نتیجه موجب  تمدد اعصاب وریلکسیشن می گردد.

کاهش استرس

حتی پس از اولین جلسه یوگا، کم شدن استرس را حس خواهید کرد. برخی تمرینات یوگا شامل تکنیک های مدیتیشن می شود که موجب تنفس عمیق، تسلط بر ذهن و توقف صدای ذهن که معمولا به دلیل استرس ایجاد می شود، می گردد.
خصوصیت ضد استرس یوگا یک پاسخ بیوشیمیایی است. کاهش کاتکول آمین ها (هورمون هایی که در پاسخ به استرس و توسط غدد آدرنال یا فوق کلیوی تولید می شوند) و کاهش سطح واسطه های عصبی از جمله دوپامین، نور اپی نفرین و اپی نفرین در نتیجه تمرینات یوگا ، موجب احساس آرامش می شود.
در برخی تحقیقات به ارتباط بین یوگا و افزایش هورمون اکسی توسین اشاره شده است. این هورمون به نام هورمون اعتماد وارتباط مشهور است وموجب افزایش آرامش و بهبود ارتباط با دیگران می شود.

یوگا چیست

فواید یوگا برای قلب

یوگا موجب کاهش فشار خون و آرام شدن ضربان قلب می شود که برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون، بیماری های قلبی- عروقی و سکته یک اثر درمانی به شمار می رود. در مطالعات بیوشیمیایی، از یوگا به عنوان یک عامل آنتی اکسیدان یاد شده است که موجب کاهش کلسترول و تری گلیسرید خون و همچنین تقویت سیستم ایمنی می شود.

اثرات یوگا بر بیماری ها

اثرات درمانی یوگا به خوبی مشخص شده اند. این ورزش موجب بهبود بیماری های مزمن از جمله آسم، کمر درد، التهاب مفاصل، بی خوابی و MS می شود.

سایر مزایای یوگا

برخی مطالعات نشان می دهند که یوگا اثرات مثبتی بر یادگیری و حافظه، کند شدن روند پیری، افزایش اعتماد به نفس، بهبود روابط و ارتقای سطح انرژی دارد.

یوگا می‌تواند مزیت‌های بیشماری برای جسم و ذهن انسان داشته باشد.

اگر به طور منظم یوگا انجام دهید، احتمالا از همه فواید زیر بهره‌مند خواهید شد:

افزایش انعطاف‌پذیری و تعادل بدن؛
بهبود عملکرد دستگاه گوارش و هضم غذا،
افزایش قدرت عضلات شکم،
رفع گرفتگی عضلانی،
کنترل وزن،
افزایش سطح انرژی،
بهبود عملکرد تنفس،
افزایش آمادگی جسمانی،
افزایش سطح ایمنی بدن،
رفع یا کاهش استرس،
افزایش قدرت تمرکز،
افزایش آرامش درونی،
افزایش قدرت تصمیم‌گیری،
افزایش اعتماد به‌نفس و افزایش حس رضایت از زندگی.

مضرات و آسیب های یوگا چیست؟

باید توجه داشت که هر ورزشی اگر اصول آن رعایت نشود و اشتباه انجام شود می تواند باعث آسیب های جدی شود. عواقب ناخوشایندی ناشی از بی دقتی در یوگا می تواند ایجاد شود شامل: گرفتگی عضلانی، درد گردن، درد کمر و کشیدگی و پارگی ماهیچه همسترینگ می شود.

تمرینات یوگا از نظر فیزیکی و ذهنی سبک های مختلفی دارد. به چند نوع آن در زیر اشاره می کنیم.

یوگا چیست

سبک های مختلف یوگا چیست؟

اگر به تمرینات یوگا علاقه دارید و یا می خواهید در یک باشگاه ورزشی شروع به تمرینات یوگا کنید، بهتر است با سبک های یوگا آشنا شوید. آشنایی با سبک های یوگا و ویژگی های آن کمک می کند تا با شناخت کامل بدن و ذهن خود آسان تر مناسب ترین سبک برای تمرینات یوگا خود را انتخاب کنید.

۱. هاتا یوگا

کلمه هاتا ریشه‌ای سانسکریت دارد و از دو واژه “ها” به معنای خورشید و “تا” به معنای ماه تشکیل شده است. در واقع، هاتا یوگا یک اصطلاح کلی است و به تمرینات و سبک‌های فیزیکی یوگا اشاره دارد.  این سبک قدمت بسیار زیادی دارد و شامل تمرینات آسانا و پارانامایا می‌شود. هاتا یوگا باعث ایجاد آرامش ذهن و جسم می‌شود؛ و فرد را برای انجام تمرینات فکری عمیق مانند مدیتیشن آماده می‌سازد. از آن‌جایی که هاتا یوگا عمدتا متمرکز بر تمرینات نرم و آهسته است برای افراد تازه‌کار بسیار مناسب می‌باشد. در واقع، هاتا یوگا رویکردی کلاسیک برای انجام تمرینات فیزیکی و تنفسی محسوب می‌شود.

مزایای یوگای هاتا

  • بدن را قوی تر و انعطاف پذیرتر می کند.
  • در برابر آسب و ضربه و تروما مقاوم می کند.
  • ذهن را آرام می کند.
  • انرژی مثبت در بدن و ذهن ایجاد می کند.
  • تعادل و فرصت برای رشد معنوی فراهم می کند.

۲. بیکرام یوگا

بیکرام یوگا توسط آقای بیکرام چودری ابداع شد. این سبک  ۲۶ حرکت دارد، که هر کدام دوبار تکرار می‌شوند. اگر می خواهید در تمرینات خود عرق کنید این نوع یوگا برای شما مناسب است. بیکرام یوگا بر انجام تمرینات فیزیکی یوگا تمرکز دارد. حرکات یوگا در این سبک در اتاقی شبیه به سونا و در دمایی بین ۳۵ تا ۳۸ درجه سانتی گراد و رطوبت ۴۰ درصد انجام می‌شود. کلاس های بیکرام یوگا نود دقیقه‌ای هستند و تمام بیست و شش حرکت انجام می‌شود. بیکرام یوگا یکی از بهترین سبک‌های یوگا برای افزایش قدرت عضلانی، استقامت، انعطاف‌پذیری و البته کاهش ورزش و رسیدن به تناسب اندام است.

۳. آینگر یوگا

آینگر یوگا توسط فردی به همین نام ابداع شده است. بیشتر بر حالت تراز بدن و انجام صحیح حرکات تمرکز دارد. در کلاس‌های آینگر یوگا، حرکات فیزیکی در کنار تمرینات تنفسی انجام می‌شود. به طور کلی، در آینگر یوگا تعداد حرکات کم و مدت مکث آن‌ها طولانی است. همچنین، وضعیت قرارگیری اندام‌ها به دقت بررسی و اصلاح می‌شوند. در این سبک برای انجام صحیح حرکات از وسایل کمکی استفاده می‌شود. استفاده از وسایل کمکی با هدف اطمینان از انجام صحیح حرکت، قابل انجام بودن حرکات برای افراد جوان و سالخورده و جلوگیری از آسیب‌دیدگی است. آینگر یوگا در یک کلام تمرین قدرت، دقت و تراز بدن است. آینگر یوگا برای افرادی که دارای آسیب‌دیدگی هستند، مناسب است.

یوگا چیست

۴. آنوسارا یوگا

آنوسارا به معنای “لبریز از موهبت” است. در حقیقت، آنوسارا یوگا یا “یوگای قلب” نسخه امروزی‌تر هاتا یوگا محسوب می‌شود. این سبک توسط فردی آمریکایی به نام جان فرند و در سال ۱۹۹۷ ابداع شد. قدرت آنوسارا یوگا در توجه ویژه‌ آن بر ابعاد مختلف جسم، ذهن و روح خلاصه می‌شود. از این رو، آنوسارا یوگا بر ارتباط صحیح ذهن، بدن و قلب تمرکز دارد. در نتیجه، این سبک نیز مانند دیگر سبک‌های یوگا به افزایش سلامت جسم و روح کمک می‌کند. همچنین، آنوسارا یوگا بر جنبه‌های معنوی و نحوه حرکت اندام‌های مختلف تاکید می‌کند.

۵. کندالینی یوگا

کندالینی یوگا از مکتب هندوئیسم تاثیر پذیرفته است. تمرینات کندالینی یوگا هم به صورت فیزیک و هم ذهنی است. به این سبک “یوگای آگاهی” نیز گفته می‌شود و طیف گسترده‌ای از تمرینات بدنی، تنفسی و ذهنی را در برمی‌گیرد. کندالینی یوگا با هدف آزادسازی انرژی از طریق انجام تمرینات منظم اجرا می‌شود. افراد در این سبک می‌توانند قدرت‌های نهفته در خود را بیدار سازند. کلاس‌های کندالینی یوگا پرفشار هستند و شامل تمرینات مدیتیشن، مانترا و مناجات می‌باشند. در ضمن، اگر کندالینی یوگا به صورت اصولی انجام نشود؛ به علت بیدارسازی انرژی‌های قدرتمند می‌تواند پرمخاطره باشد.

یوگا چیست

۶. وینیاسا یوگا

وینیاسا به معنای “قرار دادن به شیوه‌ی خاص” است. وینیاسا یوگا در دهه ۱۹۸۰ و از آشتانگا یوگا اقتباس شد. وینیاسا یوگا یا یوگای جریان به انجام بدون وقفه و پشت سر هم حرکات تمرکز گفته ی شود. در کلاس‌های وینیاسا یوگا حرکات فیزیکی با ریتم تنفس هماهنگ می‌شوند. تمرینات این سبک با توجه به نظر و سلیقه مربی می‌تواند به شکل‌های مختلفی انجام شود. هدف اصلی وینیاسا یوگا افزایش انعطاف‌پذیری است. و به همین دلیل باعث می شود نسبت به بدن و حرکات خود آگاهی بیشتری داشته باشید. این سبک از یوگا تنوع بسیاری دارد. اگر تنوع طلب هستید این سبک از یوگا را دوست خواهید داشت.

۷. آشتانگا یوگا

آشتانگا یوگا توسط “پاتابی جویس” در سال ۱۹۴۸ ابداع شده است. در زبان سانسکریت، آشتانگا به معنای “هشت شاخه” است. هدف اصلی آشتانگا یوگا هماهنگی تنفس با حرکات می‌باشد. در آشتانگا یوگا زمین با بدن در هشت نقطه تماس دارد: دو انگشت شصت پا، دو زانو، دو کف دست، قفسه سینه و چانه. در کلاس‌های آشتانگا یوگا افراد می‌بایست مجموعه‌ای از حرکات را به خاطر بسپارند و بدون معلم تمرینات را اجرا کنند. نقش مربی یوگا راهنمایی و اصلاح حرکات هنرآموزان است.  از آن‌جایی که این سبک از یوگا شامل تمرینات فیزیکی سنگین و طاقت فرساست، برای افراد مبتدی توصیه نمی‌شود.

یوگا چیست

سبک‌های دیگری از یوگا که فیزیکی نیستند:

راجا یوگا

راجا یوگا تمام موج‌ها و تغییرات ذهنی را کنترل می‌کند. کلمه “رجا” به معنی پادشاه است و رجا یوگا به معنای شاهانه یا یوگای سلطنتی. راجا یوگا دانشی کامل و در عین حال بسیار دقیق است . بزرگان یوگا می گویند زمانی که هاتا یوگا به پایان می‌رسد راجا یوگا آغاز خواهد شد. این شاخه شامل مراقبه و پیروی دقیق از یک سری مراحل انضباطی است که به “هشت اندام” یوگا معروف است.

مراقبه یا مدیتیشن مجموعه فعالیت‌های فیزیکی و ذهنی است که برای آرام سازی جسم و روان انجام می‌شود.

۸ اندام راجا یوگا

  1. یاما : ترک نفس
  2. نیاما : آداب مذهبی
  3. آسانا : تمرینات بدنی هاتا یوگا
  4. پرانایاما : تمرینات تنفسی
  5. پراتیاهارا: چیرگی بر احساسات
  6. دهارنا: تمرکز
  7. دیانا : مراقبه
  8. سامادهی : آگاهی برتر.

یوگا چیست

 کارما یوگا

کلمه کارما از لغت سانسکریت Kri به معنی “انجام دادن” گرفته شده است. هر عملی که انجام می‌شود کارما است. همه چیز در جهان هستی تابع قانون کارما است.  یوگا کارما انجام اعمالی بدون چشم داشت و عاری از هرگونه منفی نگری و خودخواهی است. به معنای کنار گذاشتن غرور، خدمت به جامعه و بخشی از چیزهایی بزرگ تر از خود بودن است. می توانید برای آرامش روح و روان خود و نزدیک شدن به فضای معنوی از یوگا کارما در زندگی خود استفاده کنید.

بهاکتی یوگا

مهم ترین بخش تمرینات یوگا، رسیدن به بهاکتی است. یعنی عشق به خداوند متعال. واژه بهاکتی از ریشه باج به معنای اتصال به خداوند گرفته شده است. در این راه ،عابد خداوند را فقط به خاطر خداوند می خواهد.

۸ اصل برای رسیدن به بهاکتی

۱. تمرین اندیشیدن و فکر کردن دائمی به خداوند

۲. رها شدن از هر چیز و هر کس دیگر به جز خداوند

۳. صداقت و راست گویی

۴. صراحت

۵. نیکی به دیگران

۶. دعای خیر برای همه

۷. صدمه نرساندن به تمامی موجودات

۸. مثبت اندیشی و داشتن شور و اشتیاق

جنانا یوگا

این شاخه یوگا در مورد خرد و مسیر تحقق و پرورش عقل از طریق مطالعه است. یوگا جنانا، « یوگای دانش » نیز نامیده می شود. یوگی های جنانا از خودشناسی و مطالعه خویش ،استدلال و دلیل و برهان و بحث و گفتگو در مسیر خرد و دانایی استفاده می کنند. یوگا جنانا برای آن دسته از افرادی مناسب است که ذهن و عقل  تجزیه و تحلیل کننده دارند و کسانی که از فلسفه لذت می برند و بطور طبیعی خویشتن نگر هستند.

تانترا یوگا

يكي از شاخه هاي يوگا كه در هيچ يك از ۵ شاخه قبلی قرار نمي گيرد یوگا تانترا است. یوگا تانترا به روش های ایجاد رابطه می پردازد. نه تنها بر روی رسیدن به یک وضعیت بالاتر ذهن و بدن متمرکز است بلکه می تواند در مورد ایجاد یک پیوند عمیق و هماهنگ تر با شریک زندگی نیز باشد.

یوگا چیست؟

در آخر

در این مقاله تنها به سبک هایی از یوگا پرداختیم. تا بطور کامل با نوع تمرینات آن آشنا شوید. به نظر شما یوگا چه سبک های دیگری دارد؟ چقدر با این سبک ها آشنا هستید؟ دوست دارید در مقالات بعدی میدان چه چیزهایی در مورد یوگا بدانید؟

نظرات خود را در قسمت دیدگاه برای ما بنویسید.

درباره نویسنده

bita

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

ارسال دیدگاه

دیدگاه دیگران راجب این مطلب

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×