در این مقاله از میدان بلاگ، می خواهیم شما را با ورزش پارکور آشنا کنیم. اگر به این ورزش علاقه دارید این مقاله را از دست ندهید.
احتمالا تا الان نام ورزش پارکور را شنیده اید و یا افرادی را دیده اید که در پارک ها به تمرین پرداخته و حرکات این ورزش را تمرین می کنند. در این مقاله می خواهیم نگاهی به تاریخچه ورزش پارکور و سابقه آن در ایران بپردازیم. همچنین به شما می گوییم برای این که این ورزش را انجام دهید به چه وسایلی نیاز دارید.
عناوین مهم مقاله که در ادامه آن ها را مطالعه خواهید کرد:
- ورزش پارکور چیست
- تاریخچه ورزش پارکور
- ورزش پارکور در ایران
- ورزش پارکور چه چیزی نیست
- محل تمرین ورزش پارکور
- وسایل و تجهیزات ورزش پارکور
در ادامه با ما همراه باشید تا این عناوین را برای شما توضیح دهیم.
ورزش پارکور چیست؟
نام دیگری که معرف ورزش پارکور می باشد «هنر جابجایی» نام دارد. این ورزش در اصل یک راه حل نوین برای تعامل با محیط اطرافمان است آن هم فقط با استفاده از توانایی های انسانی که داریم. زادگاه بنیان گذار این ورزش در کشور فرانسه قرار دارد. نام شخصی که پایه گذار پارکور بوده است داوید بل می باشد.
داوید بل در ارتباط با پارکور این طور می گفته است: «جنبه ی فیزیکی این ورزش مانند غلبه کردن بر تمام موانع و مشکلات پیش رو است. اگر بخواهم مثالی بزنم مانند این است که در یک وضعیت فوق العاده و اضطراری قرار گرفتار شده باشید. پارکور فقط انجام دادن برخی از حرکات نمی باشد. بلکه این ورزش یک مجموعه ی کاملا هدفمند و دارای فلسفه می باشد.
هدف از انجام پارکور رسیدن به مقصد مورد نظر با استفاده از مناسب ترین، روان ترین و مستقیم ترین مسیر است. برای رسیدن به این هدف می توان از حرکاتی مانند دویدن، پریدن، بالا رفتن و همچنین خزیدن استفاده کرد.
یکی از مهم ترین مشخصه هایی که در ارتباط با این ورزش وجود دارد «کارایی» می باشد. این حرف به این معنا است که فقط سریع بودن در آن اهمیت ندارد. بلکه تمام این حرکات انجام شده باید به صورت صحیح و با انرژی پایین و به اصطلاح به صورت کاملا بهینه انجام شوند و مانع بروز آسیب دیدگی در دراز مدت و یا کوتاه مدت بشود.
به افرادی که از اصول پارکور در زندگی خود استفاده می کنند به اصطلاح «تراسور» می گویند.
تاریخچه ورزش پارکور
ورزش پارکور از سالیان بسیار دور، یعنی همان زمان هایی که انسان در آن نیاز به شکار کردن و البته شکار نشدن داشته است، وجود داشته و به نوعی استفاده می شده است. انسان ها به صورت طبیعی می توانند برای رد شدن از موانع حرکات گسترده ای را انجام دهد. همچنین کودکان در سنین پایین به راحتی و با شادی و نشاط حرکت می کنند اما هنگامی که انسان شروع به حرکت آگاهانه می کند دیگر این ویژگی را ندارد و آن را از دست می دهد. افراد زیادی در طول تاریخ سعی کرده اند تا بر روی حرکات انسان مطالعه کرده و آن را بهبود بخشند.
پارکور در معنای امروزی آن توسط ریموند بل که یک سرباز در جنگ ویتنام بود پایه گذاری شد. آن ها به دنبال این بودند که روشی را پیدا کنند که با آن بتوانند یک روش کارآمد برای تعقیب و فرار پیدا کنند. این سری فعالیت ها سپس توسط پسر او، یعنی داوید بل به شکل امروزی درآمد. داوید بیشتر مدت زمان عمر خود را بر روی سامان دهی و بهینه سازی این ورزش کرد و سپس نام پارکور را برای آن انتخاب کرد. او و چند تن از دوستانش از جمله سباستین فوکان، این ورزش را از ترکیب چند ورزش دیگر مانند ژیمناستیک و با هدف کمک به دیگران در مواقع اضطرار، در حومه شهر پاریس ابداع کردند.
ورزش پارکور در ایران
اولین نشانه های حضور پارکور در ایران بر می گردد به سال ۲۰۰۳ و مستندی به نام Jump London. در آن مستند دو ورزشکار ایرانی به نام های امیرحسین ایمانی و کوشا فتحی نژاد به عنوان پارکورکار حضور یافتند. هدف از ساختن این مستند نشان دادن گستردگی پارکور در سراسر دنیا بود. برای نشان دادن این منظور، سازندگان این مستند با گروه های فعال پارکور که در کشور های مختلف فعالیت می کردند همکاری کردند و از ایران گروه irPK که بعدا به نام «رها» تغییر نام داد در این برنامه حضور یافت. از آن زمان تا به حال گروه اینترنتی Parkour_Iran که توسط همین گروه راه اندازی شده است، با این که چند سالی غیر فعال بوده است، اما همچنان بیشترین طرفدار را در میان گروه های پارکور دارد.
این ورزش همان طور که در سایر کشور ها نیز روز به روز پیشرفت می کرد در اینرام نیز هر روز به تعداد علاقه مندان آن اضافه می شد. به همین دلیل نیاز به آموزش این ورزش بیش تر از هر زمان در کشور احساس می شد و سرانجام در سال ۲۰۰۴، امیرحسین ایمانی برای آموزش دیدن زیر نظر یکی از موفق ترین گروه های پارکور به لندن سفر کرد. سپس سایتی با عنوان www.urbanfreeflow.ir از سال ۲۰۰۴ با اجازه آن گروه فعالیت خود را آغاز کرد.
اولین دوره کلاس های پارکور در ایران
سپس در پاییز همان سال گروه irPK به رها تغییر نام داد و با نام جدید خود فعالیت رسمی و آموزشی خود را آغاز کرد. پس از آن این گروه موفق شد اولین دوره کلاس های آموزش پارکور در ایران را برگزار کند. محل برگزاری کلاس های این گروه در مجموعه ورزشی چمران (بولینگ عبدو) بود و هدف از این کلاس ها هم انتقال تجربه های این گروه به افراد علاقه مند بود. همزمان با این رویداد ها وبسایت www.parkour.ir نیز کار خود را آغاز کرد.
گروه پارکور رها برای آشنا شدن افراد با این ورزش، از سوی رئیس کمیته ایروبیک حرفه ای و مهارتی، در مراسم افتتاحیه ی اولین دوره مسابقات ایروبیک حرفه ای کشور برنامه ای را اجرا کردند.
پس گذشت اندکی و گسترش این ورزش در سطح ایران و اضافه شدن به تعداد افراد علاقه مند، گروه های دیگری نیز فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردند. از جمله ی این گروه ها می توان به گروه شفق، بن هدز، فراز و ونتد و شاهرگ اشاره کرد. در این میان گروه شفق موفق شد اولین همایش پارکور در شهر تهران را با حضور بسیاری از افراد علاقه مند به این رشته در سال ۱۳۸۷ برگزار کند. پس از آن، اولین دوره ی مربیگری توجیهی پارکور در بهار سال ۱۳۸۸ توسط فدراسیون آمادگی جسمانی و ایروبیک ایران برگزار شد. مدرس این دوره خانم زینب دمیرچی بود.
ورزش پارکور چه چیزی نیست
در ورزش پارکور یکسری نباید ها و نیستی ها وجود دارد که در ادامه آن ها را برای شما بیان می کنیم.
در ابتدا می خواهیم به شما بگوییم این ورزش چه چیزی نیست. این ورزش حرکات آکروباتیک، بدل کاری، رقص، حرکات احمقانه و بدون توجه به عواقب انجام آن و همچنین پرش های بلند بدون دلیل و منطق نمی باشد. همچنین این ورزش اصلا قسمتی به نام «حرکات دلخواه» در خود ندارد. این ورزش، مجموعه ای از حرکات مشخص و از پیش تعیین شده و کاملا هدفمند است.
حال نوبت آن رسیده است تا به شما بگوییم در این ورزش چه موضوعاتی جایگاهی ندارد. به عنوان یک اصل مهم در این ورزش باید به شما بگوییم که در پارکور خبری از کل کل کردن نیست. از ابتدای ماه مه سال ۲۰۰۷ و در وب سایت رسمی پارکور، کمپینی برای حفاظت از این ورزش در مقابل مسابقات و رقابت ها شروع شده است. این کمپین این عقیده را دارد که مسابقه باعث می شود افراد تحریک شده که برای جلب رضایت تماشاچیان و یا اثبات برتری ها و قابلیت های خود نسبت به دیگران، با یگدیگر به رقابت و مبارزه بپردازند. همچنین یکی دیگر از مواردی که به دنبال مسابقه می آید اهداف مالی می باشد. این در حالی است که ورزش پارکور اصلا برای این هدف ساخته نشده است و فقط برای تمرین افراد در کنار یکدیگر بدون هرگونه رقابت است.
محل تمرین ورزش پارکور
بر خلاف تعداد زیادی از ورزش های دیگر که زمین ها و ورزشگاه های اختصاصی خود را برای تمرین دارند، پارکور تا کنون هیچ زمین اختصاصی را ورزشگاه مخصوصی را برای خود (چه برای تمرین چه برای برگزاری مراسم ها) نداشته است. البته تلاش هایی در این زمینه صورت گرفته است اما هنوز نتیجه ای را در پی نداشته است.
افرادی که به این ورزش مشغول هستند و آن را تمرین می کنند، در محیط های شهری مانند پارک ها، زمین های بازی، سالن های ورزشی و یا ساختمان های رها شده به تمرین می پردازند. این موارد باعث شده است تا نگرانی هایی مانند رعایت نکردن حریم شخصی، آسیب دیدن اموال عمومی و یا تمرین در نکان های غیر استاندارد و نامناسب شکل گیرد. احتمالا ویدیو های منتشر شده از این افراد را در سطح شبکه های اجتماعی دیده اید و جدای از آسیب اموال عمومی و حریم شخصی، احتمالا متوجه خطرات موجود هم شده اید.
وسایل و تجهیزات ورزش پارکور
خوشبختانه برای این که بتوانید ورزش پارکور را انجام دهید به هیچ وسیله ی خاصی نیار ندارید. همین مورد باعث می شود پارکور را بتوانیم در دسته ورزش های تقریبا ارزان قیمت قرار دهیم. در این ورزش گران ترین وسیله مورد نیاز شما کفش هایتان می باشد. افرادی که به تمرین پارکور می پردازند معمولا از لباس های ورزشی سبک و راحت استفاده می کنند. تنها موردی که بهتر است بر روی آن تمرکز بیشتری داشته باشید این است که سعی کنید از کفش ورزشی مناسب و با کیفیت استفاده کنید. برای این ورزش باید کفش ورزشی سبک و با چسبندگی زیاد تهیه و استفاده کنید.
بسیاری از افرادی که این ورزش را انجام می دهند برای این که از مچ دست هایشان محافظت کنند از مچ بند استفاده می کنند. برخی از افراد نیز برای محافظت از کف دستان خود از دستکش های نازک استفاده می کنند. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که استفاده از دستکش های نازک می تواند باعث کم کردن چسبندگی شود که این مورد خود می تواند برای انجام این ورزش نکته منفی و شاید خطر آفرین باشد.
جمع بندی
در این مقاله تحت عنوان «ورزش پارکور چیست؟ آشنایی با مواردی که باید درباره این ورزش بدانید» سعی کردیم تا شما را با تاریخچه پارکور آشنا کنیم و بگوییم این ورزش از کجا آمده است و چگونه به کشور ما وارد شده است. همچنین شما را با باید و نباید ها و وسایل مورد نیاز برای انجام این ورزش آشنا کردیم. اگر شما هم این ورزش را انجام می دهید و یا به آن علاقه دارید می توانید این مقاله را به اشتراک بگذارید.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟
ارسال دیدگاه